lørdag, 13 februar 2016 10:29

Marinemaleriet i fokus i Nasjonalgalleriet

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

Utstillingen «Langs kysten. Gude og hans elever omkring 1870» viser hvordan det realistiske marinemaleriet ble til, og hvor stor betydning Gudes skildringer av land og sjø fikk for hans norske elever ved kunstskolen i Karlsruhe i Tyskland.Nå har du muligheten til å se en unik utstilling.

Kjente kunstnere som Kitty Kielland, Frits Thaulow, Christian Krohg, Amaldus Nielsen og Nikolai Ulfsten var alle blant Gudes elever der. På Gudes anbefaling dro de på studietur langs Norges sørlige strender og fant motiver fra sine hjemtrakter, som bl.a. Kitty Kiellands bilder fra Jæren er eksempler på.

For de fleste er Hans Gude (1825–1903) mest kjent for samarbeidet med Adolph Tidemand om det nasjonalromantiske motivet Brudeferd i Hardanger (1848), der Gude malte landskapet. Men etter hvert vendte han seg mot en ny motivkrets – og ble marinemaler. Han gjorde stor internasjonal karriere: først som lærer i Düsseldorf, så i Karlsruhe og til sist i Berlin.

Til sammen viser «Langs kysten. Gude og hans elever omkring 1870» hele 110 arbeider, både malerier og kunst på papir. I tillegg til egne verk fra Nasjonalmuseets samling, er flere malerier innlånt fra museer i Norge og Sverige samt fra private samlinger. Utstillingen gir dermed en unik mulighet til å se kunst som aldri tidligere har vært vist offentlig.

Utstillingen er tematisk inndelt i 7 avdelinger: Gudeog hans elever, Gude som marinemaler, Storm og stille farvann, Hverdagshelter (loser), Motiver fra Jæren og Lista, Båten som følgesvenn, og til slutt: Mot en ny tid, om utviklingen fra seilskuter til dampbåter.

Det er utarbeidet en gjennomillustrert 200 siders katalog på norsk og engelsk.

Kurator for utstillingen er seniorkurator Frode Haverkamp. Dette er hans siste utstilling før han kan nyte sitt otium, eller som man ville sagt på seilerspråket: «gå ned i le».

Utstillingsdesign er ved Gordon Ryan. Utstillingen står fra 19. februar til 8. mai.

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.