fredag, 02 juni 2023 08:10

To av tre nordmenn tror Ukrainas motoffensiv lykkes

Skrevet av
Ukrainske grensevakter under en øvelse sentralt i landet i forrige måned. Det er ventet at landet setter inn en offensiv mot den russiske okkupasjonsmakten snart. Ukrainske grensevakter under en øvelse sentralt i landet i forrige måned. Det er ventet at landet setter inn en offensiv mot den russiske okkupasjonsmakten snart. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

64 prosent av de spurte tror Ukraina vil lykkes med å gjenerobre territorier som er okkupert av Russland i en snarlig ventet motoffensiv.

Tallene kommer fram i Opinions samfunnsmonitor. 14 prosent tror ikke Ukraina vil lykkes, men resten svarer «vet ikke».

Troen på gjenerobring er litt større blant menn (68 prosent) enn blant kvinner (59 prosent). Troen øker noe med alder, men det er flertall i alle aldersgrupper.

Tror på ukrainsk seier

På spørsmål om hvilket land som til syvende og sist vinner krigen, svarer nå 49 prosent Ukraina, noe som er en økning på 14 prosentpoeng fra februar. Kun 5 prosent tror at Russland vinner krigen.

I gjennomsnitt tror nordmenn nå at krigen vil vare i 24 måneder til, ifølge undersøkelsen

– Nordmenn flest står fast på at krigen sannsynligvis blir langvarig, og skal vi tro folk flest, blir sluttdatoen på krigen mai 2025, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Tror ikke på utvidelse av krigen

En av fire nordmenn tror krigen vil utvides til å foregå i flere land eller regioner utover Ukraina. Et klart flertall på 62 prosent tror ikke det skjer, noe som er en økning fra 42 prosent i februar.

83 prosent av de spurte er positive til at Norge tar imot flere flyktninger fra Ukraina enn det vi allerede har gjort. Bare 5 prosent er negative.

Andre saker å lese

Hærverk på jødisk gravlund i Trondheim

17-04-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

I løpet av helgen ble flere graver vandalisert på den jødiske gravlunden i Trondheim. Flere davidsstjerner ble knust.

Les mer i RingeriksAvisa

Mann kastet ut fra KUBEN

17-04-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Tirsdag ettermiddag måtte politiet bortvise en mann fra KUBEN i Hønefoss. Mannen, som var i 60-årene,drakk øl og var ufin mot andre. Han ble botvist fra Hønefoss sentrum til kl...

Les mer i RingeriksAvisa

Märtha Louise går hardt ut mot Se og Hør

16-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Märtha Louise går hardt ut mot Se og Hør

Märtha Louise går hardt ut mot Se og Hør. – De gjentar løgner helt til alle tror på dem, skriver hun. Ukebladet avviser kritikken.

Les mer i RingeriksAvisa

TirsdagsQuiz

16-04-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Svarene finner du helt nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa