Oppdatert 22.01.2018

Fantomet 10 år i RingeriksAvisa

Etter at Ringerikes Blad droppet Fantomet til fordel for Nemi i januar 2006, fant RingeriksAvisa ut at de ville fortsette med stripen. Dette ble veldig positivt mottatt blant mange Fantomet-fans.

I disse dager fornyer vi vår Fantomet-side, slik at du må klikke på Fantomet-firkanten før seriestripene kommer opp. Dette er ikke noe vi kan styre selv, dette får vi levert fra Bull´s som distribuerer avisstripene. Fortsatt blir serien automatisk oppdatert hver natt.

Den 18. november 1939 kom Fantomet til Norge, i A-magasinet, som var Aftenpostens lørdagsbilag. Det var søndagsstripehistoriene som gikk i A-magasinet; dagsstripehistoriene kom først i 1945, i ukebladet Allers. A-magasinet trykket Fantomet fram til 1942, da magasinet gikk inn på grunn av krigens papirrasjonering.

Under krigen forbød de tyske styresmaktene at man innførte nye serier fra USA, for at ikke fienden skulle støttes økonomisk. Det var imidlertid lov å trykke lagrede striper, og ved å bearbeide stripene som ble smuglet inn i landet for at de skulle se gamle ut (ved å erstatte snakkebobler med tekst under bildene), kunne Aftenposten som eneste avis trykke nyproduserte historier.

Da krigen var slutt ble serien distribuert, og den kunne leses i over tretti aviser over hele landet. Oversetteren, som var ansatt i Aftenposten, fortsatte imidlertid å retusjere serien i flere tiår, slik at teksten kom under bildene;og Bulls pressetjeneste, som er rettighetshaver til serien, distribuerte Aftenpostens retusjerte versjon til resten av Norge.

Denne praksisen sluttet først 29. januar 1981, midt i eventyret «Slottet i jungelen», i forbindelse med at en ny oversetter, Velle Espeland, overtok serien.

Fantomet ble også utgitt som blad i årene 1952-1954 med 21 nummere. Bladet het Fantomet men inneholdt ikke alltid Fantom-historier. Bladene hadde også med seriene Prins Valiant, Mandrake, Rip Kirby, King, Blondie og Lyn Gordon. Heftene var i farger og var på 32 sider.

I 1964 startet det første virkelige Fantomet-bladet opp og oppskriften var den samme som i dag: en eller to Fantomet-historier og noen tilleggserier. Bladet kom ulike antall numre hvert år frem til 1970 da den nåværende skikken ble etablert; 26 numre i året (i senere år har dette blitt noe justert, det er fremdeles 26 nummer, men på grunn av flere doble utgivelser er det totale antall nå bare 20). Siden 1964 har det pr. okt. 2011 kommet 1112 utgaver av det regulære Fantomet-bladet. Serien var opprinnelig i sort/hvitt, men skiftet til farger i 1991.

Vår Fantomet-side finner du her

Kilde: Wikipedia

Mer i denne kategorien « Storåpning Lur tyvene i påsken »