onsdag, 08 november 2023 10:53

Ringerikes Museum: "Frekke viser og historiske fugler"

Skrevet av
Ringerikes Museum: "Frekke viser og historiske fugler" Collage fra private fotos

Ringerikes Museum, mandag 13. november kl. 18.30 "Frekke viser og historiske fugleundersøkelser" - en kveld med Elfi Sverdrup og Viggo Ree.


Arrangør: Venneforeningen Ringerikes Museum Pris: Gratis inngang for medlemmer. 100,- for ikke-medlemmer. NB: Mulig å melde seg inn ved ankomst. (300,- for enkeltperson, 450,- for par/familie)

Elfi Sverdrup (14. november 1958) vokste opp i Stokke i Vestfold som datter av lyrikeren Harald Sverdrup. Hun fikk kunstutdannelse ved metallinja ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (1981–1985) og i malerklassen ved Statens kunstakademi (1985–1989). Hun har deltatt med arbeider på en rekke separat- og gruppeutstillinger. Som smykkekunstner arbeider hun ofte tett opp mot naturfolkenes objekter i materiale, formgivning og idé. Elfi Sverdrup synger i musikkgruppa AKKU sammen med tubaisten Lars Andreas Haug, vokalisten Ruth Wilhelmine Meyer, saxofonisten Grzech Piotrowski og trommeslageren Knut Aalefjær. Sverdrup har arbeidet med forskjellige folkelige sangteknikker, blant annet kveding, joik, inuittisk catajasang og overtonesang. Elfi Sverdrup har samlet og sunget alle slags folkeviser siden 1977. Denne kvelden synger og forteller hun om viser man sjelden hører. Innholdet kan være folkelig, rått og uvant. Frekke viser, ville noen kunne si. Hun vil sette lys på dimensjoner i tekstene og fortelle hvordan de har vært brukt. Vi gleder oss til overraskelser man sjelden får anledning til å oppleve.

Viggo Ree (19. juni 1950) Bodde i Hole i mange år. Han er en norsk billedkunstner, forfatter og biolog. Ree er aktiv naturverner og var tidligere engasjert som medietalsmann (til 2000) og informasjonskonsulent (til 2021) i Foreningen Våre Rovdyr (FVR). Som tegner, maler og grafiker er han særlig kjent for sine motiver av pattedyr og fugler i norsk natur. Viggo Ree har også illustrert og gitt ut flere bøker, blant annet felthåndbøker om fugler. Ree har i en rekke år og parallelt med kunstnerisk aktivitet arbeidet med biologi og naturvern for bl.a. å skaffe den nødvendige bakgrunn som wildlife-kunstner. Han etablerte i 1993 enkeltmannsforetaket Norsk Natur – Viggo Ree der ulike typer biologisk konsulentvirksomhet inngår i tillegg til wildlife-kunsten. Har tre ganger vært fagdommer i NRKs "Kvitt eller dobbelt" under temaet Norske fugler (1985, 1990, 1994) – i tillegg til hundrevis av opptredener i fjernsyn og radio. I flere år har han forelest om sjøpattedyr og sjøfugl (systematikk, økologi og forvaltning) på Norges miljø- og biovitenskapelige universitetet NMBU på Ås. Viggo Ree er beundret av mange og en kjent kapasitet når det gjelder de ornitologiske forekomstene i og utenfor vår region. Han vil fortelle om forvaltningen og overvåkingen av fuglene i Tyrifjorden våtmarkssystem.

Vi gleder oss til denne flotte kvelden og ønsker spesielt Viggo Ree velkommen tilbake på hjemlige trakter for en kveld.

Andre saker å lese

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa