mandag, 18 desember 2023 11:14

Maren Lundby avslutter hoppkarrieren

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Maren Lundby. Maren Lundby. Foto: Heiko Junge / NTB

OL- og VM-mester Maren Lundby (29) har bestemt seg for å legge opp som skihopper, erfarer VG og NRK. Hun har i lang tid slitt med helseproblemer.

VG og NRK melder at Lundby på en pressekonferanse mandag vil kunngjøre at hun avslutter karrieren.

Lundby har ikke hoppet konkurranse denne sesongen. For en uke siden uttalte hoppsjef Clas Brede Bråthen at det var vanskelig å si noe sikkert rundt Lundbys sesong.

I sommer uttalte hun til NTB at sesongens store mål er å vinne «den store kula», men etter en trøblete innledning på sesongen har den drømmen falt i grus.

Lundby gjorde comeback forrige sesong etter lang tid med helseutfordringer. Hun ble hyllet for åpenheten rundt vektproblemer og fikk en rekke priser.

– Norges største skihopper

I sin comebacksesong klinket hun til med VM-sølv i storbakken i Planica i mars. I etterkant ble Kolbu-jenta hyllet av en rørt hoppsjef Clas Brede Bråthen.

Blant annet ble hun omtalt som tidenes norske skihopper.

– Hun har vunnet verdenscupen sammenlagt tre ganger, hun har OL-gull og VM-gull, og tar VM-medalje for 10. gang. Det er vanskelig å sammenligne, men tar vi med det hun har skapt i den politiske kampen og det hun har stått i med helsa si, så er hun nok Norges største skihopper gjennom tidene, sa Bråthen etter VM-suksessen.

I tillegg til sølvet var hun med det norske bronselaget i mikskonkurransen i Planica.

VM-debuterte som 14-åring

Lundby står med ett OL-gull, ti VM-medaljer og 30 verdenscupseirer. Hun har vunnet verdenscupen sammenlagt tre ganger, sist i 2019/20-sesongen.

Den siste enkeltseieren kom på Lillehammer i mars 2020.

Lundby ble historisk da hun som 14-åring tilbake i 2009 ble første kvinne til å hoppe i VM. Hun ble nummer 22 i normalbakkerennet i Liberec med 73,5 og 59,5 meter.

– Kjempesmell

Lundby vant OL-gull i normalbakken i 2018. Tre år senere ble hun første kvinne til å ta VM-gull i stor bakke, men etter det startet nedturen.

– Jeg jobbet hardt inn mot Oberstdorf og klarte for så vidt å bli verdensmester i stor bakke. Da jeg gikk tilbake til normale prosedyrer med normalt inntak av mat og drikke, fikk jeg en kjempesmell som jeg aldri hadde sett for meg at jeg skulle få. Det kostet, fortalte hun til NTB i mai i fjor.

Hun fikk i 2022 prisen som årets navn på Idrettsgallaen. To år tidligere ble hun stemt fram som årets forbilde.

I fjor fikk hun Peer Gynt-prisen, som går til en person eller en institusjon som har markert seg på en positiv måte i samfunnet, og som har gjort Norge kjent i utlandet.

Vinneren av prisen stemmes fram av stortingsrepresentantene.

NTB

Andre saker å lese

Padelselskap anker etter Jacobsen-seier i retten

18-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Padelselskap anker etter Jacobsen-seier i retten

Just Padel Group (JPG) har bestemt seg for å anke dommen fra Agder tingrett der den tidligere skihopperen Anders Jacobsen ble tilkjent flere millioner kroner.

Les mer i RingeriksAvisa

To Hallinger varetektsfengslet for voldtekt og filming av tenåring

18-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

To menn er i Buskerud tingrett varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud, siktet for å ha voldtatt og filmet en tenåring.

Les mer i RingeriksAvisa

Voldshendelse på Solli plass: Mann alvorlig skadet

18-04-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En mann fikk hodeskader da han ble slått ned på Solli plass i Oslo natt til torsdag.

Les mer i RingeriksAvisa

Fastlegeordningen på bedringens vei: 237 nye leger til tjeneste i fjor!

18-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Fastlegeordningen på bedringens vei: 237 nye leger til tjeneste i fjor!

På vei ut av døren som helseminister, fastslår Ingvild Kjerkol (Ap) at fastlegeordningen er på bedringens vei. I fjor kom det 237 nye fastleger.

Les mer i RingeriksAvisa