tirsdag, 04 juni 2024 08:56

Unni Wilhelmsen prises for sangtekstene sine

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Unni Wilhelmsen fotografert da hun deltok i «Stjernekamp» i 2014. Unni Wilhelmsen fotografert da hun deltok i «Stjernekamp» i 2014. Foto: Berit Roald / NTB

«En sangtekstforfatter som over tid har skapt tekster av høy kvalitet» heter det når Unni Wilhelmsen får Tekstforfatterfondets ærespris.

Unni Wilhelmsen fikk prisen overrakt som en overraskelse da hun gjestet Ordentlig Radio mandag – i et opptak som sendes tirsdag.

Det er styret i Tekstforfatterfondet som utpeker mottaker av æresprisen, som tidligere har gått til blant andre Lillebjørn Nilsen, Odd Børretzen, Ole Paus, Jan Eggum, Anne Grete Preus, Åge Aleksandersen og Lars Lillo Stenberg.

Inviterer inn

Unni Wilhelmsen prises for sin evne til å invitere lytterne inn i sitt personlige univers, «uten å frarøve lytteren eget eierskap til det som formidles».

– Helt siden debuten «To Whom It May Concern» i 1996 har hun gitt oss tidløse tekster som fortsetter å gi gjenklang i både yngre og etter hvert litt eldre ører, heter det videre fra styret, som består av Knut Lystad, Silje Halstensen, Shaun Bartlett og Jon Niklas Rønning.

Nå håper de at æresprisen – som er på 100.000 kroner og et trykk av Håkon Bleken – vil inspirere Unni Wilhelmsen, slik hun har inspirert andre tekstforfattere.

– Det er viktigere for meg at jeg har holdt på så lenge i bransjen som plateartist og musiker, og spilt minst 2.500 konserter, enn at jeg har greid å bli 50, sa Wilhelmsen til NTB i 2021 – da hun også slapp sin foreløpig siste plate kalt «Unni synger Wilhelmsen».

Mest konserter nå

Der børstet hun støvet av sine mer ukjente sanger, som hun skrev for seg selv – uten tanke for at andre skulle høre dem.

– Det ga en helt annen frihet enn jeg har i dag, hvor alle skal bry seg. Jeg hadde låter nok til tre album da jeg ble signert. Hvorfor? Jeg satt alene i en leilighet, og gitaren var mitt internett. Jeg skrev for å lære mer om meg selv og om andre som jeg observerte. Hvordan de oppførte seg mot seg selv og andre, mønstrene de fulgte, fortalte hun da.

Unni Wilhelmsen har i senere år konsentrert seg mest om konserter, er gitarist i Di Derre og spiller også i duo med Steinar Raknes.

NTB

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Andre saker å lese

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 24

15-06-2024 Eiendomsoverdragelser Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 24

Her er den siste ukens eiendomsoverdragelser i Ringerike kommune.

Les mer i RingeriksAvisa

25 sauer trolig drept i lynnedslag

14-06-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

En bonde i Unndalen fant 20 sauer og fem lam døde da han gikk for å se til dem på seteren. Han mener det er lynnedslag som har forårsaket dødsfallene.

Les mer i RingeriksAvisa

Norge i Nato-kommando med Sverige og Finland

14-06-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Norge i Nato-kommando med Sverige og Finland

Norge får sitt ønske oppfylt og plasseres i Natos styrkekommando i Norfolk i USA sammen med Sverige og Finland.

Les mer i RingeriksAvisa

Fotballkvinnene står stille på Fifa-rankingen

14-06-2024 Sport NTB - avatar NTB

Fotballkvinnene står stille på Fifa-rankingen

Norges kvinnelandslag i fotball er fortsatt nummer 16 på den nyeste rankingoversikten fra Fifa.

Les mer i RingeriksAvisa