torsdag, 01 februar 2024 09:31

Nå kan du søke studieplass

Skrevet av
Nå kan du søke studieplass Foto: Unsplash

1. februar åpnet søkingen til over 1800 studier hos Samordna opptak. I år tilbys det rekordmange studieplasser.

I 2024 er det rundt 78 000 utlyste studieplasser, fordelt på over 1 800 studier ved fagskoler, høyskoler og universiteter.

– Det er gledelig å se hvor stor variasjon det er i valgmulighetene søkerne har i år. At det i tillegg er så mange studieplasser, gjør at rekordmange kan få muligheten til å tilegne seg kompetanse og starte på en utdanning i 2024, sier Sveinung Skule, direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).

Flere muligheter på universitet og høyskoler

Det er en liten økning i antall studier som tilbys ved universiteter og høyskoler, sammenlignet med i fjor. I år er det nesten 64 000 studieplasser fordelt på de rundt 1 400 studiene søkerne kan søke på gjennom Samordna opptak.

– Det er stor knapphet på grupper med høyere utdanning, og knappheten vil trolig øke fremover. De vi utdanner i dag, skal løse morgendagens utfordringer, sier Skule.

Mange nye fagskoletilbud

Søkerne som ønsker å ta høyere yrkesfaglig utdanning på fagskole, har i år nesten 500 studier å velge mellom gjennom Samordna opptak. Rundt 100 av disse studiene er nye studietilbud.

– Høyere yrkesfaglig utdanning er viktig for å løse de kompetanseutfordringene næringslivet og vi som samfunn står overfor i årene som kommer. Skal vi møte disse utfordringene trenger vi flere med solid yrkesrettet kompetanse, sier Skule.

Én søknad til flere studier

Gjennom Samordna opptak kan du enkelt søke opptak til flere læresteder og studier med bare én søknad. For de som ønsker å søke opptak til både fagskole og universitet/høyskole kreves det to søknader.

Søkerne har fortsatt god tid til å bestemme seg for hvilke utdanninger de skal søke på. Søknadsfristen er 15. april, og både Samordna opptak og lærestedene står klare til å bistå søkerne med råd og informasjon underveis i søkeprosessen. I tillegg kan søkerne finne informasjon om de forskjellige studiene og yrkene på utdanning.no.

Sist redigert torsdag, 01 februar 2024 09:34

Andre saker å lese

Jakob Våthatt: Et tradisjonsrikt værmerke i Norge

25-07-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Jakob Våthatt: Et tradisjonsrikt værmerke i Norge

Nå peker stadig flere værmerker mot en flott periode med med sol og sommervær.

Les mer i RingeriksAvisa

Nedgang i tallet på vrakede biler

25-07-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Nedgang i tallet på vrakede biler

De siste fem årene har tallet på biler som vrakes, gått ned år for år. I fjor ble det vraket nær 27 prosent færre biler enn i 2018.

Les mer i RingeriksAvisa

TorsdagsQuiz

25-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her er dagens spørsmål. Svaren finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Bil påkjørt av tog i Sarpsborg

24-07-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bil påkjørt av tog i Sarpsborg

En bil er påkjørt av et tog i Sarpsborg, opplyser politiet. Nødetatene er på vei.

Les mer i RingeriksAvisa