mandag, 12 februar 2024 07:52

Kirkens Nødhjelp lurt i Somalia – millioner sporløst borte

Skrevet av
Utenlandssjef Arne Næss Holm i Kirkens Nødhjelp bekrefter at organisasjonen har blitt svindlet for flere millioner kroner i et bistandsprosjekt i Somalia. Han kaller svindelen for utspekulert. Utenlandssjef Arne Næss Holm i Kirkens Nødhjelp bekrefter at organisasjonen har blitt svindlet for flere millioner kroner i et bistandsprosjekt i Somalia. Han kaller svindelen for utspekulert. Foto: Lise Åserud / NTB

Kirkens Nødhjelp skulle bistå ungdom i Somalia med yrkesutdanning. Nå er over 10 millioner norske bistandskroner borte, etter omfattende og systematisk svindel.

Kirkens Nødhjelp (KN) startet i 2010 et bistandsprogram som skulle gi somalisk ungdom yrkesutdanning – og muligheter for jobb. Målet var en bedre framtid og et alternativ til kriminalitet, sjørøveri eller ekstremisme, skriver Panorama.

Nå er flere millioner kroner sporløst borte, etter at organisasjonen er svindlet gjennom flere år. Ingen vet hvor pengene har tatt veien, og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) – som ble involvert i saken etter at Norad ba KN om dette – kan ikke utelukke at pengene har gått til terrorfinansiering. Norad er svært kritisk til KNs behandling av saken.

– Saken er svært alvorlig. Norad har fulgt den opp i tråd med Norges prinsipp om nulltoleranse for korrupsjon, sier avdelingsdirektør Gunvor Schancke i Norad til Panorama.

I bistandsprogrammet skulle ungdommene blant annet få lære snekkeryrket, bli elektriker eller skjønnhetspleier. Og unge gründere skulle få støtte til å starte opp sin egen virksomhet. Men verken Norad eller KN har oversikt over hvor mange som faktisk fikk hjelp via programmet.

Norad har krevd at Kirkens Nødhjelp betaler tilbake 4,7 millioner kroner – summen offentlige bistandsmidler Norads internrevisjon mener er underslått.

KNs utenlandssjef Arne Næss-Holm skriver i en epost til Panorama at organisasjonen tar selvkritikk i en sak som har kostet organisasjonen mye, både økonomisk og arbeidsmessig.

«KN burde håndtert denne saken langt bedre. Det finnes noen forklaringer på at vi ikke oppdaget svindelen tidligere, men ingen unnskyldning», skriver Næss-Holm.

Andre saker å lese

Ruskjører tatt på Jevnaker

04-03-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Politiet stoppet søndag kveld et kjøretøy for kontroll. Fører, en mann i 40-årene, blåsete til over lovlig verdi på alkometeret. Han var også påvirket av andre rusmidler. Mannen hadde heller...

Les mer i RingeriksAvisa

Hemmelige, faste skyggeadvokater går ut i streik

04-03-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Hemmelige, faste skyggeadvokater går ut i streik

De hemmelige, faste skyggeadvokatene som påtar seg oppdrag for PST og Etterretningstjenesten, legger mandag ned arbeidet.

Les mer i RingeriksAvisa

Ishockey eliteseriekvalik menn søndag

03-03-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Kvalifisering til eliteserien ishockey menn søndag, innledende runde (best av 5):

Les mer i RingeriksAvisa

Mann slått i hodet med flaske i Hønefoss

03-03-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En mann i 20-årene ble hentet av sykebil etter at han ble slått i hodet med en flaske på en fest i Hønefoss.

Les mer i RingeriksAvisa