tirsdag, 27 februar 2024 15:27

Snøskredfare mange steder – verst på Voss

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

Et rødt snøskredvarsel er sendt ut for Voss. Også steder som ikke er omfattet av daglige oppdaterte snøskredvarsler kan rammes av skred, advarer Varsom.no.

På Voss må folk unngå alt skredterreng, ifølge Varsom.no.

– Mye vind, nedbør og stigende temperaturer gir stor skredfare. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper. Unngå alt skredterreng, heter det i varselet.

Både i lavere strøk med mildvær og i høyfjellet er det fare for skred. Onsdag er det meldt regn opp til 700 meter, mens grensa torsdag ligger på hele 1200 meter over havet.

– Under mildværsgrensa vil regn på snøen føre til naturlig utløste skred. I høyfjellet vil det fortsatt blåse inn store snømengder i leheng. Også her kan skred løsne naturlig, heter det videre.

Regn og vind

Mye nedbør fører til mer vekt på snøen, og regn svekker snødekket.

Skredfaren blir aller størst i perioder med mye nedbør og vind. Onsdag er det varslet opp mot 45 millimeter, torsdag 35 millimeter på utsatte områder. Samtidig meldes det liten kuling fra sørvest.

I begge vinterferieukene har det vært rapportert om skiløpere som har løst ut skred innenfor og utenfor varslingsregionene, blant annet på Gålå og i Alvdal, ifølge Varsom.no.

– Vi ønsker å minne folk på at de må være bevisst på hva slags terreng de ferdes i. Der det er bratt nok, kan det løsne skred, sier vaktleder Ingrid Skrede i snøskredvarslingen.

Skummelt ved tregrensa

Hun råder skiløpere til å bruke bratthetskartene i Varsom-appen når de planlegger turen. Særlig kan det være usikkert akkurat i tregrensa.

– Rundt tregrensa er ofte fokksnøen i overflaten såpass myk at du klarer å påvirke den, samtidig som at snøen har bundet seg til flak som kan løses ut som flakskred, sier Skrede.

I hele høyfjellet i Sør-Norge er det varslet snøfokk torsdag på grunn av kraftig vind og snø.

Andre saker å lese

Nordmann vant 254 millioner kroner i Eurojackpot

27-07-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Nordmann vant 254 millioner kroner i Eurojackpot

To spillere delte førstepremiepotten og vant svimlende 254.782.600 kroner hver i Eurojackpot fredag kveld. En av vinnerne er en mann fra Østlandet.

Les mer i RingeriksAvisa

Lørdagsquiz

27-07-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Dagens quiz. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Storbrann på gård i Sverige – over 200 kyr døde

27-07-2024 Nyhetsklipp NTB/TT - avatar NTB/TT

Over 200 kyr mistet livet i en storbrann på en gård utenfor Örebro i Sverige natt til lørdag.

Les mer i RingeriksAvisa

MORRIS HØNEFOSS SØKER ASSISTERENDE BUTIKKSJEF 70%

26-07-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

MORRIS HØNEFOSS SØKER ASSISTERENDE BUTIKKSJEF 70%

(Annonse) Morris er en norsk butikkjede med et stort utvalg av motevesker, kofferter, bager, sekker og tilbehør fra flere kjente merkevarer. Vår visjon er å tilby kundene kvalitetsprodukter til hyggelige...

Les mer i RingeriksAvisa