tirsdag, 27 februar 2024 15:27

Snøskredfare mange steder – verst på Voss

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

Et rødt snøskredvarsel er sendt ut for Voss. Også steder som ikke er omfattet av daglige oppdaterte snøskredvarsler kan rammes av skred, advarer Varsom.no.

På Voss må folk unngå alt skredterreng, ifølge Varsom.no.

– Mye vind, nedbør og stigende temperaturer gir stor skredfare. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper. Unngå alt skredterreng, heter det i varselet.

Både i lavere strøk med mildvær og i høyfjellet er det fare for skred. Onsdag er det meldt regn opp til 700 meter, mens grensa torsdag ligger på hele 1200 meter over havet.

– Under mildværsgrensa vil regn på snøen føre til naturlig utløste skred. I høyfjellet vil det fortsatt blåse inn store snømengder i leheng. Også her kan skred løsne naturlig, heter det videre.

Regn og vind

Mye nedbør fører til mer vekt på snøen, og regn svekker snødekket.

Skredfaren blir aller størst i perioder med mye nedbør og vind. Onsdag er det varslet opp mot 45 millimeter, torsdag 35 millimeter på utsatte områder. Samtidig meldes det liten kuling fra sørvest.

I begge vinterferieukene har det vært rapportert om skiløpere som har løst ut skred innenfor og utenfor varslingsregionene, blant annet på Gålå og i Alvdal, ifølge Varsom.no.

– Vi ønsker å minne folk på at de må være bevisst på hva slags terreng de ferdes i. Der det er bratt nok, kan det løsne skred, sier vaktleder Ingrid Skrede i snøskredvarslingen.

Skummelt ved tregrensa

Hun råder skiløpere til å bruke bratthetskartene i Varsom-appen når de planlegger turen. Særlig kan det være usikkert akkurat i tregrensa.

– Rundt tregrensa er ofte fokksnøen i overflaten såpass myk at du klarer å påvirke den, samtidig som at snøen har bundet seg til flak som kan løses ut som flakskred, sier Skrede.

I hele høyfjellet i Sør-Norge er det varslet snøfokk torsdag på grunn av kraftig vind og snø.

Andre saker å lese

Etterlyst ruskjørte på E16 i Hole - vill politijakt

06-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ved 4-tiden fredag morgen kom det melding fra en veiarbeider ved Norderhov om en bil som kjørte voldsomt forbi pågående veiarbeid.

Les mer i RingeriksAvisa

Høyre vil sikre desemberbarna plass i barnehage

06-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Høyre vil sikre desemberbarna plass i barnehage

I et direkte frieri til foreldrene til de 3500 barna som blir født i desember, vil Høyre gå inn for å utvide retten til barnehageplass.

Les mer i RingeriksAvisa

Hvordan utvikle smarte økonomiske strategier for hverdagen

05-09-2024 Nyheter Jan Erik Johansen - avatar Jan Erik Johansen

Hvordan utvikle smarte økonomiske strategier for hverdagen

Økonomisk planlegging er avgjørende for å sikre en stabil hverdag, spesielt i utfordrende tider. Å forstå de lokale forholdene kan bidra til å optimalisere din økonomiske strategi. Her er noen...

Les mer i RingeriksAvisa

Lederen i Oslo Ap ønsker gjenvalg på Stortinget

05-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Lederen i Oslo Ap ønsker gjenvalg på Stortinget

Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, ønsker en ny periode på Stortinget. Det kan bety at det blir en turbulent høst i Oslo Ap, skriver Dagsavisen.

Les mer i RingeriksAvisa