tirsdag, 27 februar 2024 15:27

Snøskredfare mange steder – verst på Voss

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

Et rødt snøskredvarsel er sendt ut for Voss. Også steder som ikke er omfattet av daglige oppdaterte snøskredvarsler kan rammes av skred, advarer Varsom.no.

På Voss må folk unngå alt skredterreng, ifølge Varsom.no.

– Mye vind, nedbør og stigende temperaturer gir stor skredfare. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper. Unngå alt skredterreng, heter det i varselet.

Både i lavere strøk med mildvær og i høyfjellet er det fare for skred. Onsdag er det meldt regn opp til 700 meter, mens grensa torsdag ligger på hele 1200 meter over havet.

– Under mildværsgrensa vil regn på snøen føre til naturlig utløste skred. I høyfjellet vil det fortsatt blåse inn store snømengder i leheng. Også her kan skred løsne naturlig, heter det videre.

Regn og vind

Mye nedbør fører til mer vekt på snøen, og regn svekker snødekket.

Skredfaren blir aller størst i perioder med mye nedbør og vind. Onsdag er det varslet opp mot 45 millimeter, torsdag 35 millimeter på utsatte områder. Samtidig meldes det liten kuling fra sørvest.

I begge vinterferieukene har det vært rapportert om skiløpere som har løst ut skred innenfor og utenfor varslingsregionene, blant annet på Gålå og i Alvdal, ifølge Varsom.no.

– Vi ønsker å minne folk på at de må være bevisst på hva slags terreng de ferdes i. Der det er bratt nok, kan det løsne skred, sier vaktleder Ingrid Skrede i snøskredvarslingen.

Skummelt ved tregrensa

Hun råder skiløpere til å bruke bratthetskartene i Varsom-appen når de planlegger turen. Særlig kan det være usikkert akkurat i tregrensa.

– Rundt tregrensa er ofte fokksnøen i overflaten såpass myk at du klarer å påvirke den, samtidig som at snøen har bundet seg til flak som kan løses ut som flakskred, sier Skrede.

I hele høyfjellet i Sør-Norge er det varslet snøfokk torsdag på grunn av kraftig vind og snø.

Andre saker å lese

Padelselskap anker etter Jacobsen-seier i retten

18-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Padelselskap anker etter Jacobsen-seier i retten

Just Padel Group (JPG) har bestemt seg for å anke dommen fra Agder tingrett der den tidligere skihopperen Anders Jacobsen ble tilkjent flere millioner kroner.

Les mer i RingeriksAvisa

To Hallinger varetektsfengslet for voldtekt og filming av tenåring

18-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

To menn er i Buskerud tingrett varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud, siktet for å ha voldtatt og filmet en tenåring.

Les mer i RingeriksAvisa

Voldshendelse på Solli plass: Mann alvorlig skadet

18-04-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En mann fikk hodeskader da han ble slått ned på Solli plass i Oslo natt til torsdag.

Les mer i RingeriksAvisa

Fastlegeordningen på bedringens vei: 237 nye leger til tjeneste i fjor!

18-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Fastlegeordningen på bedringens vei: 237 nye leger til tjeneste i fjor!

På vei ut av døren som helseminister, fastslår Ingvild Kjerkol (Ap) at fastlegeordningen er på bedringens vei. I fjor kom det 237 nye fastleger.

Les mer i RingeriksAvisa