onsdag, 05 juni 2024 08:28

Glemmer du dette, får du ikke gifte deg

Skrevet av
Glemmer du dette, får du ikke gifte deg Foto: Unsplash

Sommeren er høysesong for bryllup, og det er mange ting å tenke på for de som planlegger å gifte seg. Før vielsen må paret søke Skatteetaten om en prøvingsattest som viser at de oppfyller kravene i ekteskapsloven.

Roar Sellevoll, avdelingsdirektør i Folkeregisteret i Skatteetaten, minner om at det kan være noe lenger behandlingstid på enkelte saker nå som det er høysesong for bryllup.

– Mange av søknadene om prøvingsattest blir behandlet digitalt og da vil prøvingsattesten komme med en gang, men i noen tilfeller kreves det manuell behandling og da vil det ta lengre tid, sier Sellevoll. For eksempel hvis en eller begge har vært gift tidligere, eller hvis begge ikke er norske statsborgere.

– På våren og sommeren får vi gjerne ekstra mange som søker og da kan det være mellom fem og seks uker behandlingstid på søknadene som må behandles manuelt, kan Sellevoll fortelle. – Men pass også på å ikke søke alt for tidlig, for en prøvingsattest er kun er gyldig i fire måneder fra vi utsteder den.

Når prøvingsattesten er ferdig behandlet sendes den til innboksen din i Altinn og brudeparet må selv sørge for å videresende den før bryllupet til den som skal vie dem.

De aller fleste kan søke digitalt

Både de som skal gifte seg i Norge eller der norsk rett gjelder og desom skal gifte seg i utlandet etter utenlandsk rett, kan bruke elektronisk søknad når både brudeparet og forloverne har bankID eller lignende.

– Rundt ti prosent av søknadene vi får om prøving er fra par som skal gifte seg etter utenlandsk rett, forteller Sellevoll.

Prøvingsattesten bekrefter at paret oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap, for eksempel at ingen av dem er gift fra før.

Sjekk hvilken dokumentasjon som kreves

– Vi bruker litt lenger tid på å behandle de søknadene hvor vi trenger mer dokumentasjon, minner Sellevoll om. – De sakene som tar lengst tid er de sakene hvor vi har behov for mer dokumentasjon fra utlandet.

– Det kan derfor være lurt å legge ved eller sende inn all dokumentasjonen vi ber om med én gang, slik at man unngår unødvendig lang behandlingstid ved at vi må be om mer dokumentasjon, råder han.

Noe av dokumentasjonen har krav om å være i original og disse må sendes per post.

Husk legitimasjon på bryllupsdagen

På selve bryllupsdagen er det viktig å huske legitimasjon slik at den som skal gjennomføre vielsen kan sjekke at informasjonen i prøvingsattesten stemmer overens med legitimasjonen.

Når paret har blitt gift vil vigsler sende en bekreftelse på at ekteskapet er inngått til Skatteetaten, og de vil få en bekreftelse på registrert vigsel i innboksen i Altinn.

Veiledning på skatteetaten.no

Skatteetatens steg-for-steg-guide om veien til ekteskapet for de som skal gifte seg etter norsk rett finnes her: Ekteskap i Norge - Skatteetaten. For de som skal gifte seg i utlandet, finnes det veiledning på Ekteskap i utlandet - Skatteetaten. .

Husk at giftemål også kan påvirke skatten. I praksis innebærer dette at ektefeller skattlegges sammen for samlet formue. Inntekten skattlegges for hver av seg.

Les mer om det på skatteetaten.no. Der finnes også kontaktinformasjon hvor man kan stille spørsmål, blant annet på chat.

Andre saker å lese

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 24

15-06-2024 Eiendomsoverdragelser Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 24

Her er den siste ukens eiendomsoverdragelser i Ringerike kommune.

Les mer i RingeriksAvisa

25 sauer trolig drept i lynnedslag

14-06-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

En bonde i Unndalen fant 20 sauer og fem lam døde da han gikk for å se til dem på seteren. Han mener det er lynnedslag som har forårsaket dødsfallene.

Les mer i RingeriksAvisa

Norge i Nato-kommando med Sverige og Finland

14-06-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Norge i Nato-kommando med Sverige og Finland

Norge får sitt ønske oppfylt og plasseres i Natos styrkekommando i Norfolk i USA sammen med Sverige og Finland.

Les mer i RingeriksAvisa

Fotballkvinnene står stille på Fifa-rankingen

14-06-2024 Sport NTB - avatar NTB

Fotballkvinnene står stille på Fifa-rankingen

Norges kvinnelandslag i fotball er fortsatt nummer 16 på den nyeste rankingoversikten fra Fifa.

Les mer i RingeriksAvisa