onsdag, 19 juni 2024 08:45

Stortingsrepresentantene øker trolig lønna med 5,2 prosent

Skrevet av
Stortingsrepresentantene bevilger seg trolig 5,2 prosent lønnsøkning. Stortingsrepresentantene bevilger seg trolig 5,2 prosent lønnsøkning. Foto: Terje Pedersen / NTB

Den menige stortingsrepresentant skal nå tjene 1,171 millioner kroner, i alle fall er det forslaget som trolig vedtas torsdag.

Forslaget som Stortinget skal stemme over torsdag går ut på en lønnsøkning på 5,2 prosent, eller 63.810 kroner, skriver Nettavisen.

Den nye lønna til statsministeren blir liggende på 2,057 millioner kroner, statsråder får lønn på 1,671 millioner kroner, og menige stortingsrepresentanter på 1,171 millioner kroner.

Stortinget setter oppgaven med å bestemme egen lønn til et såkalt Godtgjøringsutvalg. De la også fram to mer moderate alternativer, men de ble lagt vekk.

Prinsippet man jobber ut ifra er at lønn i seg selv ikke bør være en avgjørende motivasjon, men samtidig skal den være høy nok til at det ikke hindrer en «bred og god rekruttering til ombudene som folkevalgte, eller at det sås tvil om de folkevalgtes uavhengighet» – altså skal alle kunne være folkevalgte uavhengig av økonomisk bakgrunn, skriver Stortinget.

Ikke alle partiene er enige om dette. SV og Rødt er særlige motstandere av høye lønninger for de folkevalgte.

– Vi skal være folkets representanter, og da kan vi ikke tilhøre en lønnsadel, sier SVs Ingrid Fiskaa.

– Tilliten til demokratiet har virkelig fått kjørt seg de siste årene. Da må vi kutte i de rause millionlønningene til toppolitikerne. Det er synd at stortingsflertallet heller slår ring om egne privilegier, sier Rødts Marie Sneve Martinussen.

Andre saker å lese

Bil mot moped i Elvegata

27-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ved 20-tiden torsdag kveld måtte nødetatene rykke ut til krysset mellom Vesterngata og Elvegata.

Les mer i RingeriksAvisa

Frp suser opp på målingene i september

26-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Frp suser opp på målingene i september

Det er publisert sju nasjonale stortingsmålinger nå i september, og Sylvi Listhaug og Fremskrittspartiet er den klare vinneren. Ellers er endringene fra august minimale.

Les mer i RingeriksAvisa

Regjeringen varsler innstramminger for ukrainske flyktninger

26-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Regjeringen varsler innstramminger for ukrainske flyktninger

Et stort antall ukrainske flyktninger fører til press på kommunene. Derfor ønsker regjeringen å innføre ytterligere innstramminger for ukrainske flyktninger.

Les mer i RingeriksAvisa

Israel antyder bakkeinvasjon, frykten for storkrig øker

25-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Israel antyder bakkeinvasjon, frykten for storkrig øker

Israel antyder å sende bakkestyrker inn i Libanon etter Hizbollahs rakettangrep mot Mossad-hovedkvarteret i Tel Aviv. Frykten for regional storkrig øker.

Les mer i RingeriksAvisa