onsdag, 26 juni 2024 09:11

Sykefravær i forhold til fastsatt ferie

Sykefravær i forhold til fastsatt ferie Illustrasjon: Pixabay/AI

Når en ansatt blir sykmeldt, har både arbeidsgiver og arbeidstaker konkrete plikter knyttet til oppfølging. Hvis sykefraværet skjer i forbindelse med fastsatt ferie, gjelder det også særregler. I denne artikkelen gir vi en oversikt over de mest sentrale kravene til sykefraværsoppfølging, samt en kort beskrivelse av reglene som gjelder hvis arbeidstaker blir syk i forbindelse med ferien.

Sykefraværsoppfølging

Arbeidsgivers plikter
Arbeidsgiver har en generell plikt til å tilrettelegge for ansatte med helt eller delvis redusert arbeidsevne på grunn av sykdom, ulykke, slitasje eller lignende, jf. arbeidsmiljøloven § 4-6. Tiltak skal iverksettes "så langt det er mulig". Tilretteleggingsplikten er vidtrekkende og sentral, men ikke absolutt.

Arbeidstakers plikter
Arbeidstakers bidrag er essensielt for at arbeidsgivers oppfølging skal være effektiv. Arbeidsmiljøloven og folketrygdloven krever at den ansatte gir nødvendig informasjon om egen funksjonsevne og deltar aktivt i utarbeidelse og gjennomføring av oppfølgingsplaner, samt i dialogmøter etter innkalling.

Konkrete oppgaver og frister

*Innen 4 uker – Oppfølgingsplan
Det skal utarbeides en oppfølgingsplan i samråd med arbeidstaker, med mindre det er åpenbart unødvendig. Planen skal vurderes og oppdateres løpende.
*Innen 7 uker – Dialogmøte 1
Arbeidsgiver skal kalle inn til et dialogmøte om oppfølgingsplanen for ansatte som er 100 % sykmeldt. For delvis sykmeldte avholdes møtet når det anses hensiktsmessig.
*Innen 8 uker – Arbeidstakers aktivitetsplikt

Hvis den ansatte ikke har vært i arbeidsrelatert aktivitet innen åtte uker, må det legges frem legeerklæring som dokumenterer at medisinske grunner hindrer dette. Dette er nødvendig for fortsatt sykepengeutbetaling fra NAV.
*Innen 26 uker – Dialogmøte 2 med NAV
NAV kaller inn til dialogmøte 2 senest når arbeidsuførheten har vart i 26 uker. Arbeidsgiver må sende revidert oppfølgingsplan til NAV før møtet.
*Innen 1 år – Ny vurdering av NAV
Senest innen ett år skal NAV på nytt vurdere rettigheter og behov for arbeidsrettede tiltak. Maksimal tid for sykepenger er ett år.

Dersom den ansatte har vært borte fra arbeidet i 12 måneder, kan arbeidsgiver vurdere oppsigelse av arbeidsforholdet. Dette kan først skje etter 12 måneder ettersom arbeidsmiljøloven forbyr oppsigelse på grunnlag av sykefravær de første 12 månedene.

Ferie og Sykefravær

Blir en ansatt 100 % arbeidsufør før ferien starter, kan vedkommende kreve at hele ferien utsettes til senere, forutsatt at kravet dokumenteres med legeerklæring senest siste arbeidsdag før ferien. Det er ingen automatikk i at ferien skal utsettes; dette må den ansatte selv velge.

Hvis en ansatt er 100 % arbeidsufør i løpet av ferien, kan han/hun kreve at tilsvarende virkedager utsettes og gis som ny ferie senere. Vilkårene er at arbeidsuførheten må dokumenteres med legeerklæring, og kravet må fremsettes uten ugrunnet opphold etter at arbeidet er gjenopptatt.

Dersom arbeidstakeren blir langvarig syk og ikke får avviklet ferien innen året, skal all gjenstående ferie overføres til neste år, uavhengig av antall feriedager som er til gode.

 

Sist redigert onsdag, 26 juni 2024 12:16

Andre saker å lese

Første tropenatt i år

28-06-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Første tropenatt i år

Natt til fredag ble årets første tropenatt målt på 28 stasjoner.

Les mer i RingeriksAvisa

Oslobussen med nye stopp i Oslo

28-06-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Brakar minner om at fra 1. juli vil holdeplassene St. Olavs plass og Dokkveien i Oslo stenges pga arbeid med oppgradering av Hammersborgtunnelen og Vaterlandstunnelen på Ring 1. Fra 1...

Les mer i RingeriksAvisa

Clint AS

28-06-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Thi Le Mai er styreleder og daglig leder i det nyregistrerte selskapet Clint AS. Kapitalen er kr 30.000.Formål: Å lage mat og drikke til kunder, både take away og servering.Adressen...

Les mer i RingeriksAvisa

Kraftig hopp i omsetningen til butikkene i mai

28-06-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Kraftig hopp i omsetningen til butikkene i mai

Omsetningsvolumet i detaljhandelen gikk opp 3,2 prosent fra april til mai 2024, viser sesongjusterte tall fra SSB.

Les mer i RingeriksAvisa