fredag, 13 mai 2016 10:14

Full fart i aspargesåkeren

Skrevet av

 Den tidlige sommervarmen har satt fart på aspargesproduksjonen så nå bugner det av grønnsakenes konge. På øya Hvasser i Tjøme kommune, helt ytterst i Oslofjorden, dyrker Brødrene Frebergs asparges. De er en av de største aspargesprodusentene her i landet.

- Jordsmonnet her er spesielt sandholdig, noe som gir perfekte forhold for aspargesen. Nå har sesongen startet for fullt, ja, det bugner, sier Freberg. I dette varme været høster vi kontinuerlig. Aspargesen høstes varsomt for hånd. Med en skarp kniv skjæres stilkene av roten, en og en.

Norsk asparges er en delikatesse, og kalles "grønnsakenes konge" med god grunn. Den norske sesongen varer kun til St. Hans, så det er nå den må nytes.

Aspargesen er utrolig lett å tilberede. Du kan faktisk også spise den rå. Ellers dampes, kokes, wokes og grilles. Du trenger ikke en gang å skrelle den.

- Knekk eller skjær av den nederste delen av stilken og kok den som den er i fosskokende vann med litt salt og litt sukker i ett minutt. Sukker i kokevannet bidrar til å beholde sprøheten. Server den gjerne med hollandaisesaus, fres den i panne med valnøtter og parmesan eller som aspargestapas. Norsk asparges på middagsbordet er en sikker vinner uansett, sier matrådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa