Oppdatert 25.04.2018

Frigjøringsdagen markert i Hønefoss

Heidi Brudal var hovedtaler Foto: Rasmus Lindberg Heidi Brudal var hovedtaler

8. mai er fortsatt en offentlig flaggdag i Norge, men går stadig mer i glemmeboken. Da er det godt vi har NVIO som setter pris på fred og frihet.

frihet4
Kransnedleggelse ved Heidi Brudal og Alf Bjarkøy (Foto: Rasmus Lindberg)

beggeFrigjøringsdagen i Norge 8. mai 1945 er dagen da tyske militære styrker kapitulerte etter at de siden 9. april 1940 hadde okkupert landet i fem år under andre verdenskrig.

I Hønefoss ble dagen markert av NVIO (Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner avd Ringerike og Omegn). I Nordre Park var det en markering med kransnedleggelse ved minnebautaen over de som mistet livet under 2. verdenskrig.

Datoen regnes vanligvis også som de alliertes seiersdag i Europa da den tyske hæren overga seg, krigen i Europa var over og Adolf Hitlers Tredje rike opphørte.

Hovedtaler i Nordre Park var NVIOs leder Heidi Brudal som i sin tale minnet om at 8. mai var en dag for ettertanke.

- Vi skal minnes hva krigen koster av lidelse og død. Deler av landet lå i ruiner 8.mai 1945. Mange slet med traumer og savn, sa hun i sin tale og minnet om at over 10.000 nordmenn mistet livet i krigen. Hun avsluttet med følgende appell til de som i dag er veteraner fra nyere internasjonale operasjoner: Stå sammen med dem som tok kampen for Norge den gangen!

Etter dette fulgte appell ved Alf Bjarkøy og veteranbønn av Ingeborg Steinbakken.

 

kapititulasjon

Kommandant, garnisonsjef og major Josef Nichterlein og adjutanten hauptmann Hamel overgir Akershus festning til den norske hjemmefrontens representant, fenrik Terje Rollem. Foto: Pressefotograf Johannes Stage

Sist redigertmandag, 08 mai 2017 09:47
  • SMS-tips: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20