RingeriksAvisa 20 år

Oppdatert 18.09.2019
A+ A A-

Stilling ledig

:

Skolevalget kan få rekordstor deltakelse

  • Skrevet av NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve
  • Publisert i Nyheter
Skolevalget går av stabelen mandag og tirsdag. Bildet er fra Oslo Katedralskole i 2013. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Skolevalget går av stabelen mandag og tirsdag. Bildet er fra Oslo Katedralskole i 2013.

Flere elever enn noen gang har mulighet til å delta i årets skolevalg. Resultatet gir ofte en pekepinn om hvilken vei det bærer i det virkelige valget.

Interaktiv grafikk som sammenligner valgresultatet fra skolevalgene med Stortingsvalgutfallet siden 1989.

– Vi slår rekorden fra 2015. Da deltok 150.000, og vi regner med det blir flere i år, forteller avdelingsdirektør Knut Skjåk ved Norsk senter for forskningsdata (NSD). Senteret arrangerer skolevalget på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet.

Skolevalget går av stabelen mandag og tirsdag, og resultatene kommer tirsdag klokka 19. Til sammen 389 videregående skoler er påmeldt, nesten alle i landet. Fordi antall elever på de påmeldte skolene er flere enn før, regner altså NSD med at flere ungdommer vil delta.

Ordningen med skolevalg har pågått siden 1980-tallet. I 1989 tok NRKs valgveteran Geir Helljesen initiativ til at skolevalgene skulle samordnes. Dermed fikk skolene mulighet til å rapportere inn resultatene, og man fikk landsdekkende resultater.

Pekepinn

Målet med skolevalgordningen er å øke de unges kunnskap og interesse for politikken. En doktoravhandling ved Universitetet i Bergen i fjor viste da også at skolevalget hadde positiv innvirkning på ungdommenes deltakelse i selve stortingsvalget.

Men skolevalget er også interessant som et prøvevalg før selve valgdagen.

– Skolevalgene er gode på å forutse hvor valgvinden blåser, sier Skjåk.

Riktignok stemmer ikke de unge akkurat likt som de voksne.

– Men i de siste to valgene har ungdommen blitt mye mer lik foreldrene. Tidligere hadde man en høyere oppslutning om fløypartiene, som SV og Frp, men de siste to valgene har vi sett at Høyre og Arbeiderpartiet har fått en større og større andel av stemmene, sier avdelingsdirektøren.

Papir eller PC

Skolevalg holdes annethvert år, i forkant av stortingsvalg og lokalvalg. Til forskjell fra de virkelige valgene, får ikke elevene lister med partienes kandidater. De kan bare velge mellom de ulike partiene. Skolene kan velge mellom papirstemmer og elektronisk valg. Papirstemmene blir telt opp av elever ved skolene og resultatet registrert hos NSD. Der valget gjøres på PC, registreres stemmen direkte i NSDs database.

Skjåk roser skolene og ungdommene for innsatsen med å gjennomføre valgene.

– De politiske ungdomsorganisasjonene har vært veldig flinke til å organisere skoledebattene. Vi hører fra skolene at elevene er veldig engasjerte, sier Skjåk.

Han mener skolevalgordningen nå er blitt godt innarbeidet og at gjennomføringen er blitt proffere med årene.

Fakta om skolevalget

* Skolevalg holdes på videregående skoler 4. og 5. september. I år er 389 skoler påmeldt.

* Resultatene presenteres tirsdag klokka 19 av Norsk senter for forskningsdata (NSD)

* Skolene kan velge mellom e-valg og papirvalg. Elevene får kun stemmesedler med partinavn på, ikke lister.

* Siden 1989 har valgene blitt samordnet nasjonalt slik at man kan presentere samordnede resultater. NSD har ansvar for gjennomføringen av valget på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet.

Kilde: Norsk senter for forskningsdata.

Sist redigertmandag, 04 september 2017 12:39
  • TIPS!: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20