videofilm nitar

Oppdatert 09.12.2018
A+ A A-

Avvikler rideferie i Hemsedal

  • Skrevet av Marie Hatlevoll/Hest.no
  • Publisert i Nyheter
Hemsedal Hestesenter Foto: Morten Gulbrandsen, Hemsedal Hestesenter Hemsedal Hestesenter

I sommer gikk de siste rideturene i regi Hemsedal Hestesenter. Etter 35 års drift velger Morten og Sissel Gulbrandsen å legge ned driften.

- Det koker her om sommeren, med rideturer åtte uker i sommerferien. Men vi blir jo ikke yngre med åra, og begynner å merke kjøret på kroppen, sier 57-åringen.

Allerede i vår forberedte han og Sissel det som skulle bli dere siste sesong med rideferier. Avgjørelsen var tatt, og de inngikk opsjonsavtaler med flere av fôrvertene som hadde hestene deres gjennom fjorårets vinter.

- Vi realiserte handelen så fort årets rideturer var ferdig. De siste årene har vi hatt rundt 60 hester, hvor de fleste settes bort på fôr om vinteren. Nå er alle solgt bortsett fra tre som vi beholder selv, sier Gulbrandsen.

Travelt om sommeren

Det var imidlertid ikke med lett hjerte de satte en stopper for driften de selv startet opp for 35 år siden.

- På det største hadde vi 80 hester, og har hele tiden kjørt samme opplegg med kun ukesturer. I starten gikk turene fra søndag til søndag, så gikk de fra søndag til lørdag og nå de siste årene fra søndag til fredag, forteller han.

Med andre ord, det blir lite fri om sommeren.

- I tillegg til å ri selve turene er det mye som skal organiseres både før og etter turene, hestene skal transporteres og skos. Og det går lang tid å dra turene i gang. Vi har alltid kjørt med hundre prosent belegg, også den siste sesongen. Men ting har endret seg, for noen år siden var vi fulltegnet før jul, nå har det tatt litt lenger tid å fylle opp, sier Gulbrandsen.

Hemsedal HestesenterFoto: Morten Gulbrandsen, Hemsedal Hestesenter

Tyngre økonomisk

Økonomien i å drive hesteferie har heller ikke blitt bedre med åra.

- Jeg vil si at økonomien i hestemiljøet er stupende. Kostnadene våre for transport av hestene, utstyr, veterinær og hovslager har gått opp, mens turprisene har stått stille de siste årene. Det har vi merket godt, sier han.

I tillegg driver familien med en del andre prosjekter som nå tar mer og mer tid.

- Vi har snøscooterutleie og vi brøyter store isbaner på fjorden om vinteren. Der lager vi baner for de store bilmerkene og politiet som har det som øvingsbane. Disse tingene tar mye tid, så i sum sammen med hesteferiene blir det bare altfor mye, forteller Gulbrandsen.

Mange trivelige opplevelser

Han understreker at det ikke er ulykke i sommer, hvor 16 ryttere falt av etter en hedelse på en av turene.

- Fire ble skadet, men ingen av skadene var alvorlige. Jeg har aldri opplevd noe lignende i hele mitt liv, og det ga meg en enorm tankevekker om hvor fort ting kan skje og hvordan summen av mange små faktorer kan forårsake en slik ulykke, sier Gulbrandsen.

Når han ser tilbake på de alle årene med turer bli han sentimental i stemmen.

- Fy flate, det gjør nesten vondt å snakke om. Alle de trivelige stundene, alle menneskene og alle opplevelsene. Det er ikke få personer vi har rekruttert til hestesporten, som har fått øynene opp for hest etter å ha vært med oss på tur, sier han.

Litt fart på hesteryggen må tilFoto: Morten Gulbrandsen, Hemsedal Hestesenter

Håper på yngre krefter

Det er mange som synes at det er leit at Hemsedal Hestesenter nå legger ned.

- Etter at vi annonserte nyheten på hjemmesidene våre og facebook, har vi fått enormt med tilbakemeldinger. Det har vært telefoner, og sikkert over 200 kommentarer på innleggene våre. Helt utrolig, det er tydelig at folk har verdsatt rideturene våre, sier Gulbrandsen.

Selv om driften når er stoppet, er det forøvrig ikke umulig at det en gang blir startet opp igjen. Ingen av sønnene kommer til å overta, blant annet på grunn av allergi, men Morten Gulbrandsen håper barnebarna en dag kan sette det hele i gang igjen.

- Alt av utstyr blir værende, og beitene beholder vi. Så det eneste som mangler for dem som eventuelt en dag vil starte opp igjen er hestene. Man skal ikke se bort fra at det en dag tusler hester ut fra Hemsedal Hestesenter igjen, det er i alle fall drømmen, avslutter Gulbrandsen.

Hestene trives i fjelletFoto: Morten Gulbrandsen, Hemsedal Hestesenter

  • SMS-tips: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20