banner web

A+ A A-

Ville du gått i fakkeltog for denne mannen?

  • Skrevet av NTB/Frank Tverran
  • Publisert i Nyheter
Arkivbilde av Frode Berg Foto: Privat/NTB Scanpix Arkivbilde av Frode Berg

Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg er arrestert i Moskva. Da han ble arrestert, var han i ferd med å motta hemmelige dokumenter om den russiske flåten. Dokumentene fikk han av Aleksej Zjitnjuk som nå er anklaget for forræderi i Moskva.

Ved pågripelsen hadde Frode Berg 3.000 euro. Berg har forklart at han var blitt bedt av to nordmenn om å overlevere pengesummen i Moskva. Dette er en lovlig sum penger å ta med inn i Russland.

Den erfarne grenseinspektøren mener han er lurt i en felle.

 – Dette er ikke en heldig sak for forholdet mellom Norge og Russland, sa pressetalskvinne Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet til NRK under en pressekonferanse torsdag.

Zakharova opplyser at russiske myndigheter mener Berg var i landet på oppdrag for norsk etterretning, og at han i egenskap av denne rollen har levert informasjon til både norske myndigheter og CIA. Talskvinnen forteller til kanalen at myndighetene vil foreta seg «adekvate tiltak» i saken, men hun utdyper ikke nærmere hva disse tiltakene innebærer.


Fakkeltog
Hundrevis av mennesker gikk lørdag i fakkeltog i Kirkenes for spionsiktede Frode Berg.

Rundt 450 mennesker gikk under parolen «Hjelp Frode hjem – støtt folk til folk-samarbeidet», skriver The Barents Observer.

Det var Øystein Hansen som sto bak arrangementet. Sammen med flere i Sør-Varanger har han startet en støttegruppe for Berg.

– Frode må komme hjem og norske myndigheter må gjøre alt de kan for å få han ut, sa Sør-Varangers ordfører, Rune Rafaelsen (Ap), da han talte til de frammøtte.

Det ble også overlevert et offisielt brev fra gruppen til russiske myndigheter. Det ble tatt imot av en representant for det russiske konsulatet.

Frode Berg har sittet fengslet i Moskva, anklaget for spionasje, siden han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB 5. desember.

  • SMS-tips: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20
Mer i denne kategorien « I midtdeleren Året 2017 »