tirsdag, 19 november 2019 13:23

Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi

Skrevet av
Uhelbredelig forelsket? Uhelbredelig forelsket? Illustrasjonsfoto: Christian Buehner

Regjeringen har varslet Stortinget om at den vil utrede et forbud mot homoterapi. KrF er uenig med egen regjering i saken.

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) skriver i et brev til Stortinget at hun vil utrede «hvordan praksis som har til formål å endre personers seksuelle orientering eller kjønnsidentitet forholder seg til nasjonal lovgivning og menneskerettigheter, herunder diskrimineringsvern og trosfrihet». Det kommer fram i en pressemelding fra Høyres stortingsgruppe fredag.

– Jeg og Høyres stortingsgruppe er svært glade for at vi nå utreder et forbud mot en praksis som skader og traumatiserer mennesker i en allerede vanskelig situasjon, sier Kristin Ørmen Johnsen, komitéleder for familie- og kulturkomiteen for Høyre på Stortinget.

Stortinget behandler allerede forslag fra Ap og MDG om forbud mot det som også kalles konverteringsterapi eller konversjonstearpi. SV støtter et forbud, men nå ligger det an til et saken utredes før det eventuelt blir noen lovendringer.

KrF ser ikke behovet

KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad har tidligere uttalt at han ikke ser behovet for en slik utredning. Han sier imidlertid til VG , som meldte saken først, at de har hatt gode samtaler med regjeringspartnerne Venstre, Høyre og Frp om saken.

Han mener overgrep, vold og «terapi» som er til skade for enkeltmennesker, alt er forbudt i dag, men er også bekymret for at et nytt forbud vil begrense hva trossamfunn og enkeltmennesker kan tro og mene.

– Det viktigste er hvordan ledere i trossamfunn møter sårbare mennesker. Så tror jeg mye som har blitt nevnt i debatten, ikke er utbredt. Vold, overgrep og skadelig terapi må bekjempes, sier Ropstad.

Vil beskytte barn og unge

Grande mener det som er kommet fram om slike praksiser, er så graverende at det er behov for å se på lovverket.

– Hvis du spør KrF, vil de sikkert si at det er lovregulert, men vi har fjernet noen lover de siste årene, blant annet knyttet til kvakksalveri, som svekker rettsvernet til disse gruppene. Jeg er spesielt opptatt av at barn og unges rettsvern skal være sterkt på dette feltet, sier hun til VG.