lørdag, 20 februar 2021 17:01

Stort koronautbrudd knyttet til kafé i Mandal – et titall kommuner rammet

Skrevet av NTB-Kenneth Haug, Katarina Poensgen og Fredrik Moen Gabrielsen
Det er et utbrudd av korona i Mandal. Utbruddet skjedde på Tidemands Café i Mandal. Det er et utbrudd av korona i Mandal. Utbruddet skjedde på Tidemands Café i Mandal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

17 personer er smittet og det er nærkontakter fra 14 kommuner etter et smitteutbrudd på en kafé i Mandal. Utbruddet startet med kaféeieren, ifølge kommunen.

Smitteutbruddet startet i starten av denne uken ved Tidemands kafé midt i Mandal sentrum i Lindesnes kommune.

Kommunens smittesporing har vist at det startet hos kaféeieren. Smitten har spredt seg svært raskt på kort tid, ifølge kommunen.

11 av de smittede er folkeregistrert i Lindesnes, mens det er registrert 40 nærkontakter fra 14 andre kommuner, ifølge kommunen.

– Vi opplever at viruset er veldig smittsomt, og mistenker superspreder-virus. Med superspreder-virus mener vi at viruset smitter veldig lett, skriver kommunen.

– Veldig alvorlig

I Lindesnes er rundt 230 satt i karantene, og kommunen skal til sammen ta 500 tester for å være sikre på å stanse utbruddet. I andre kommuner er nærmere 40 personer i karantene.

– Vi ser veldig alvorlig på dette, sier kommuneoverlege Viggo Lütcherath til NTB.

Hele uken har de jobbet med å få oversikt over hvordan utbruddet startet. Lørdag fant de altså ut at det startet hos kaféeieren.

– Det er et stort fremskritt i smittesporingen, sier Lütcherath.

Ifølge kommunen er ingen av de smittede spesielt gamle, de aller fleste er under 60 år.

– Ingen har heller blitt alvorlig syke, det er kun snakk om moderate symptomer, sier Lütcherath.

Sjekkes for muterte varianter

Han peker på en ting som har bekymret kommunen, nemlig hvor kort tid det tok fra folk ble smittet til de ble syke. Ifølge Lütcherath er det snakk om kun et par dager før symptomene dukket opp.

Lørdag har han vært i kontakt med Folkehelseinstituttet (FHI), som har mottatt positive tester som skal analyseres for muterte virus.

– Foreløpig er ikke de analysene ferdige. Det tar mange dager, men vi håper å kanskje kunne få et svar i løpet av helgen, sier han.

Med hundrevis av mennesker i karantene, vil kommunen nå følge nøye med om det oppstår nye smittetilfeller utenom nærkontaktene smittesporingen har oversikt over.

– Vi får stadig inn nye prøvesvar, og vi håper vi har fått kapslet inn dette utbruddet med så mange i karantene, sier kommuneoverlegen.

Uoversiktlig situasjon

Lindesnes-ordfører Even Tronstad Sagebakken (Ap) sier til NTB at kommunen har gitt innbyggerne beskjed om å begrense sosial kontakt. Han karakteriserer situasjonen som uoversiktlig.

– Vi har kontroll på dem som er smittet direkte knyttet til kafeen. Men nå holder vi på å kartlegge disse nærkontaktene, sier Sagebakken.

Han sier den videre smittesituasjonen vil avgjøre hvordan tiltakene i kommunen blir i tiden fremover.

– Hvis det viser seg at vi får full kontroll over dem som er smittet, så blir det ikke flere tiltak enn de statlige. Viser det seg at det er langt flere smittede, må vi gjøre en vurdering om vi må inn med konkrete forbud, sier Sagebakken.

Smitte på Sørlandet

Lindesnes kommune venter nå på svar fra mange av de berørte kommunene, og de fullstendige ringvirkningene av utbruddet er ennå ikke avklart.

– Det vi vet er at det er 14 kommuner som er rammet, enten ved at det har vært folk er smittet, eller at det er nærkontakter til de som er smittet, sier ordfører Sagebakken.

Det har vært sterkt økende smitte flere steder på Sørlandet de siste dagene, deriblant i Kristiansand. Lørdag registrerte Kristiansand kommune 24 nye koronatilfeller.