mandag, 27 desember 2021 22:58

Sterke reaksjoner mot karanteneunntak: – Urimelig og ulogisk

Regjeringen har innført karanteneunntak for ansatte i skoler og barnehager i arbeidstiden Regjeringen har innført karanteneunntak for ansatte i skoler og barnehager i arbeidstiden Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

Utdanningsforbundet, Lektorlaget og Skolenes landsforbund er kritiske til regjeringens vedtak om karanteneunntak i arbeidstiden for ansatte i skoler og barnehager.

– Slik jeg oppfatter de nye reglene er det sånn at lærerne og barnehageansatte blir unntatt fra karantene i arbeidstiden, men at de skal være i karantene på fritiden. Med det kan vi få en situasjon der de er på jobb, men vil sitte i fritidskarantene langt utover våren, sier Hege Valås, nestleder i Utdanningsforbundet, til NTB.

Ansatte i skoler og barnehager som har vært i nærkontakt med en smittet, kan gå på jobb, men må teste seg døgn tre og sju etter nærkontakten, meldte Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding mandag.

Valås sier at Utdanningsforbundet har stor forståelse for regjeringens ønske om å holde skoler og barnehager åpne, noe som er bakgrunnen for karanteneunntaket.

– Urimelig og ulogisk

– Regelen er likevel urimelig og ulogisk fordi de ansatte i skoler og barnehager kan være nærkontakter og tett på elever og barn i barnehage hver dag, men samtidig i fritidskarantene og da for eksempel avskåret fra å hente sitt eget barn i barnehagen, sier Valås.

Også LO-forbundet Skolenes landsforbund er kritiske.

– Bestemmelsen betyr egentlig at de sender alle ansatte i skoler og barnehager ut der det er mye smitte, uten smittevernutstyr, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker til NTB.

Sterke reaksjoner fra medlemmer

Walker forteller at deres medlemmer er mer bekymret for å bli smittet på arbeidsplassen enn på fritiden.

– Regjeringen bør kjøre på rødt nivå til de får kontroll på smitten, i hvert fall inntil nok personell får en oppfriskningsdose av vaksinen, sier hun.

Norsk Lektorlag mener karanteneunntaket er en dårlig løsning og ber regjeringen revurdere.

– Vi har fått flere sterke reaksjoner allerede nå i kveld fra våre medlemmer, sier leder Rita Helgesen i Norsk Lektorlag i en uttalelse til NTB.

Prioriteres i vaksinekøen

Regjeringen er forelagt kritikken fra Utdanningsforbundet og Skolenes landsforbund.

Helse- og omsorgsdepartementet har vist til Kunnskapsdepartementet for en kommentar til saken.

Tidligere regler for karantene gjelder også for fritidskarantenen som lærerne nå blir ilagt. Det vil blant annet si at hvis man har fått en oppfriskningsdose av koronavaksinen for over en uke siden, er man unntatt smittekarantene både på arbeid og på fritiden.

Regjeringen har bedt kommunene om å prioritere ansatte i skoler og barnehager når de skal gi ut oppfriskningsdoser.

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa