annonse1

annonse2

annonse3

annonse4

tirsdag, 26 januar 2016 13:02

Thailand er fortsatt et ”billig” reisemål - selv om krona har rast 30 prosent på to år

Skrevet av Harald Henschien
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Feriehus: Prisene har vært stabile over tid. Det er først når du kommer med norske kroner du merker at det ikke er billig lenger. Feriehus: Prisene har vært stabile over tid. Det er først når du kommer med norske kroner du merker at det ikke er billig lenger.

Svir mest for langtidsturister. Landet har en bunnsolid økonomi og store valutareserver. Så store at også de innenlandske prisene presses oppover. Den thailandske statsbanken stabiliserer Thai Baht ved å holde renten lav. Men det hjelper lite når valutaen til en viss grad er bundet til dollar.

Det er de som tilbringer mange vintermåneder i tropelandet det svir mest for. Det slår hardt ut på budjettet når prisene på brød, melk, kjøttvarer, tomater, poteter og elektrisitet fyker i været samtidig som nesten en tredjedel av deres norske kroner er putt borte.

En treukers turist vil fryde seg uansett.
- Vi har det helt supert
Hønefossingene RingeriksAvisa snakket med på feriestedet Jomtien Beach i Pattaya 160 kilometer syd for Bangkok har dette å si:
- Det blir til at vi sammenligner med norske priser. På den måten innbiller vi oss at alt er så billig. Men sammenlignet med tidligere år merker vi selvsagt at vi må tenke litt mer over hva vi bruker penger til.
At prisene på dagligvarer i Thailand er på tysk nivå, reflekterer de ikke over.

Hus og leiligheter er ikke gunstig for nordmenn
Å skaffe seg en god ferieleilighet i Thailand er rett og slett dyrt. En kvaderatmeterpris på 30.000 kroner liggern nå på nivå med Hønefoss.
Velger du å investere i eget hus er utvalget under en million kroner lite. De som kjøpte før kronen stupte kan på den annen side gni seg i hendene selv om eiendomsprisene i Thailand holder seg stabile i Baht.

Hva koster så ting i Thailand?
RingeriksAvisa har studert de offisielle tallene fra Thailands statistikksentral. Her gjengitt i norske kroner etter dagens valutakurs.
Restaurantbesøk middels bra: En ok treretters for to person samlet 150 kroner. Øl får man for 25 kroner i flasker på 0.6 liter. Vann på halvliters flaske koster rundt seks kroner. Vin får du sjelden for under 180 kroner flasken. Hustes vin på glass er 25 kroner.
Taxi og transport: Varierer. I Bangkok betaler du ni kroner for innstigning og to kroner per kilometer. En times venting er 33 kroner. En liter bensin 95 oktan koster sju kroner. Det er ofte dyrere med taxi på typiske turiststeder.
På supermarkedene: En liter melk er ti kroner, 30 egg 25 kroner. Et godt grovbrød 20 kroner. En kilo tomater eller poteter ti kroner. Cola får du for fem kroner literen. Øl for 12 kroner for 0,63 liter. Røykere får internasjonale sigaretter for 15 kroner pakken. Kjøtt koster halvdelen av i Norge, men lammekjøttet koster som hjemme. Ost er like rådyrt som i Norge. Norsk laks er faktisk mye billigere i Thailand enn i Norge. En kylling på en kilo får du for 12 kroner på markedet.
Hotellet: Med utgangspunkt i et helt normalt hotell med svømmebasseng, restaurant og bar er prisen rundt 250 kroner natten per rom. Uansett hvor mange som bor i rommet. Men her er det et stort spekter å velge i.
Hva er det lurt å kjøpe med hjem? I prinsippet alle typer varer. Spesielt klær og skotøy, elektronikk, pynteting, silke osv. (Husk at Buddahrelaterte gjenstander er forbudt tatt ut av landet og kan medføre strenge straffer).
Tannlegebesøk: Trenger du tannbehandling er det mye å spare. De er dyktige og du betaler en tredel av hjemme. Det er lurt å førhøre seg litt. Det finnes noen brodne kar i den bransjen.

Samlet sett er Thailand fortsatt et gunstig reisemål for de fleste. Ikke glem det fantastiske klimaet som ikke påvirkes av kronekursen. Som den vakre naturen og de alltid smilende og hjelpsomme menneskene.

MEN: Ikke glem at din tusenlapp bare er verd 700 kroner sammenlignet med januar 2014. Allkevel et anbefalt reisemål.

(Alle priser over er satt til dagens kroneverdi)

Sist redigert søndag, 21 august 2016 18:32