mandag, 02 mai 2022 23:02

Uefa forlenger Russlands utestengelse – kastes ut av europacuper og mesterskap

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Russlands president Vladimir Putin tar på VM-pokalen etter finalen mellom Frankrike og Kroatia i Moskva i 2018. Her er han sammen med Fifa-president Gianni Infantino. Russlands president Vladimir Putin tar på VM-pokalen etter finalen mellom Frankrike og Kroatia i Moskva i 2018. Her er han sammen med Fifa-president Gianni Infantino. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Russland forblir i kulden og får ikke ta del i europeisk fotball på verken klubb- eller landslagsnivå. Neste sesongs Champions League går uten russiske lag.

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) offentliggjorde vedtaket mandag kveld. Årsaken er den russiske krigføringen i Ukraina.

Russland får dermed ikke stille klubber i blant annet Champions League i 2022/23-sesongen. Vanligvis ville den nasjonens ligamester vært direktekvalifisert til gruppespillet.

«I dag har Uefa-styret tatt en rekke avgjørelser som gjelder kommende turneringer. De er blitt tatt for å sikre at de blir arrangert på en trygg og sikker måte for alle involverte», skriver Uefa i en uttalelse.

Utestengelsen er en fortsettelse av den som ble innført i slutten av februar for inneværende sesong. Da ble Spartak Moskva kastet ut europaligaen, og Russlands herrelandslag fikk ikke muligheten til å kvalifisere seg til fotball-VM i Qatar.

EM og VM ryker

Uefa har bestemt seg for å erstatte Russland med Portugal i sommerens EM for kvinner i England. Portugiserne tapte for russerne i omspillet til mesterskapet. De går inn i gruppe C med Nederland, Sverige og Sveits.

I april fikk ikke de russiske fotballkvinnene spille to kvalifiseringskamper til neste års VM. Nå blir samtlige av deres resultater i mesterskapsjakten strøket, og gruppe E blir redusert til fem lag. Før invasjonen av Ukraina lå Russland på andreplass bak Danmark.

Uefas avgjørelse betyr at det danske kvinnelandslaget er så godt som klar for verdensmesterskapet i Australia og New Zealand.

Tvangsnedrykk

På herresiden blir Russland nektet å delta i nasjonsligaen. Der starter en ny sesong i juni, og det russiske laget blir automatisk plassert sist i gruppe 2 i B-divisjonen. Dermed er et nedrykk uunngåelig.

Også alle russiske resultater i kvalifiseringen til U21-EM for menn blir fjernet.

Russlands søknad om å få arrangere herre-EM i 2028 eller 2032 kommer ikke til å bli vurdert, opplyser Uefa. Forbundet peker på at russerne har satt seg selv på sidelinjen på grunn av handlingene til landets myndigheter.

NTB

Andre saker å lese

Etterlyst ruskjørte på E16 i Hole - vill politijakt

06-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ved 4-tiden fredag morgen kom det melding fra en veiarbeider ved Norderhov om en bil som kjørte voldsomt forbi pågående veiarbeid.

Les mer i RingeriksAvisa

Høyre vil sikre desemberbarna plass i barnehage

06-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Høyre vil sikre desemberbarna plass i barnehage

I et direkte frieri til foreldrene til de 3500 barna som blir født i desember, vil Høyre gå inn for å utvide retten til barnehageplass.

Les mer i RingeriksAvisa

Hvordan utvikle smarte økonomiske strategier for hverdagen

05-09-2024 Nyheter Jan Erik Johansen - avatar Jan Erik Johansen

Hvordan utvikle smarte økonomiske strategier for hverdagen

Økonomisk planlegging er avgjørende for å sikre en stabil hverdag, spesielt i utfordrende tider. Å forstå de lokale forholdene kan bidra til å optimalisere din økonomiske strategi. Her er noen...

Les mer i RingeriksAvisa

Lederen i Oslo Ap ønsker gjenvalg på Stortinget

05-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Lederen i Oslo Ap ønsker gjenvalg på Stortinget

Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, ønsker en ny periode på Stortinget. Det kan bety at det blir en turbulent høst i Oslo Ap, skriver Dagsavisen.

Les mer i RingeriksAvisa