fredag, 29 juli 2022 17:32

Arkeologer har funnet nytt skipsvrak i Bjørvika

Skrevet av
Det er arkeologer fra Norsk maritimt museum og Niku (Norsk institutt for kulturminneforskning) som driver utgravningene. Det er arkeologer fra Norsk maritimt museum og Niku (Norsk institutt for kulturminneforskning) som driver utgravningene. Foto: Anniken Mihle / Norsk Folkemuseum / NTB

Arkeologer fra Norsk Maritimt museum har funnet et nytt, flott skipsvrak i Bjørvika i Oslo. Funnet er ifølge arkeologene sjeldent.

– Det er veldig spesielt. Vi vet ikke om den er norsk ennå, den kan komme fra Polen eller Tyskland, sier arkeolog Sarah Fawsitt i Norsk Maritimt Museum i en pressemelding. Også Niku (Norsk institutt for kulturminneforskning) deltar i utgravningen.

I nesten 20 år har det pågått utgravninger i Bjørvika, og over 50 båtvrak er funnet, opplyser Fawsitt.

Båten er klinkbygget, en teknikk også vikingene brukte. Klinkbygging er den tradisjonelle nordiske byggeteknikken for trebåter og har blitt brukt helt opp til våre dager. Båten som nå er funnet, har ligget i leira på Sørenga i flere hundre år.

– Den er laget i eik og er veldig gammel. Det kan hende den kommer fra middelalderen. Men den kan også være bygget senere. Det må vi finne ut av, sier hun.

Funnene i Bjørvika gir et bilde av hvordan båter ble bygget i middelalderen og tidlig moderne tid. De gir også et innblikk i hvordan livet var i Oslos havneområde i tidligere tider.

– Vi har ikke gravet ut midten av båten ennå. Vi skal ta noen prøver for å finne ut hva som var lastet i båten. Kanskje vi finner andre ting der nede også. Så det er veldig spennende. Som en julegave vi ikke har åpnet ennå, sier Fawsitt.

Andre saker å lese

Norsk kommune vurderer å tilby strøm til 50 øre

10-08-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Norsk kommune vurderer å tilby strøm til 50 øre

Lokalpolitikerne i kraftkommunen Suldal ønsker å tilby innbyggerne sine strøm til 50 øre per kilowattime (kWh). Kommunen skal vurdere tiltaket i september.

Les mer i RingeriksAvisa

Quasar uten revisor

10-08-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Quasar uten revisor

Etter at Akonto Revisjon AS hadde en gjesteopptreden på ca ett år i Quasar Services Norway AS, står nå foretaket uten revisor.

Les mer i RingeriksAvisa

En siste hilsen

09-08-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

En siste hilsen

En siste hilsen fra en generasjon som aldri får kjøre med Ringeriksbanen. Så gjenstår det å se om nye generasjoner kan spa den opp igjen.

Les mer i RingeriksAvisa

Marius Naume med 5.plass i NM-runden

09-08-2022 Sport Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Marius Naume med 5.plass i NM-runden

Etter en kjøretur på 100 mil og 14 timer kom teamet til Marius hjem fra NM runden i Mo I Rana.

Les mer i RingeriksAvisa