fredag, 29 juli 2022 18:39

Helitrans AS ikke å klandre etter helikopterstyrt der seks mennesker døde i 2019

Skrevet av NTB-Snorre Schjønberg
Vraket av helikopteret som havarerte i en fjellside i Alta kommune i august i 2019. Seks personer omkom i ulykken. Vraket av helikopteret som havarerte i en fjellside i Alta kommune i august i 2019. Seks personer omkom i ulykken. Foto: Tom Skoglund / Altaposten / NTB.

Politiet henlegger saken mot piloten og helikopterselskapet etter at seks mennesker døde da et helikopter styrtet i Alta i august 2019.

Helikopteret var operert av Helitrans og styrtet i fjellområdet Skoddevarre nær Alta.

– Saken mot piloten er henlagt på grunn av mistenktes død, mens saken mot Helitrans AS er henlagt som intet straffbart forhold bevist, sier konstituert statsadvokat Jørn H. Bremnes i en pressemelding.

Bremnes forklarer at det ikke ligger noen skyldkonstatering i henleggelsen av saken mot piloten.

– Når det gjelder Helitrans AS har påtalemyndighetens vurdert at det ikke foreligger grunnlag for straffansvar for selskapet, verken etter lufttransportloven eller etter straffeloven, sier Bremnes.

– Omfattende etterforskning

Politiadvokat Hanne Bernhardsen i Finnmark politidistrikt sier at det har vært en omfattende etterforskning etter ulykken, samt at havarikommisjonen har gjennomført en grundig undersøkelse.

Havarikommisjonen ga tolv tilrådninger om sikkerhet etter sin granskning.

Disse handler om tiltak for å forhindre såkalt «servo transparency», opplæring og sikkerhet ved rundflyging med passasjerer, overlevelsesaspekter inkludert krasjbeskyttet drivstoffsystem og bruk av hjelm, samt krav til lettvektsregistratorer.

Sightseeing for festivalgjester

Helikopteret drev med sightseeing for gjester på festivalen Høstsprell. Det var fem passasjerer om bord, som i likhet med piloten døde i styrten.

Ifølge havarikommisjonen var det fenomenet servo transparency som mest sannsynlig førte til styrten.

Fenomenet oppsto fordi helikopteret var i nedstigning og i en sving, men hadde høy masse og økende hastighet. Helikopteret hadde mest sannsynlig ikke tilstrekkelig høyde til at flygeren rakk å gjenvinne kontroll i tide, står det i rapporten.

Alle de fem passasjerene som døde i ulykken, var fra Alta. Det var Markus Vonheim (19), Kevin Berg (20), Kine Johnsen (20), Robin Karlsen (20) og Benedikte Hyld Mella (22). Piloten var en mann på 27 år fra Sverige.

Helitrans AS er 100% eid av Røysi Invest AS.

Sist redigert fredag, 29 juli 2022 18:48

Andre saker å lese

Norsk kommune vurderer å tilby strøm til 50 øre

10-08-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Norsk kommune vurderer å tilby strøm til 50 øre

Lokalpolitikerne i kraftkommunen Suldal ønsker å tilby innbyggerne sine strøm til 50 øre per kilowattime (kWh). Kommunen skal vurdere tiltaket i september.

Les mer i RingeriksAvisa

Quasar uten revisor

10-08-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Quasar uten revisor

Etter at Akonto Revisjon AS hadde en gjesteopptreden på ca ett år i Quasar Services Norway AS, står nå foretaket uten revisor.

Les mer i RingeriksAvisa

En siste hilsen

09-08-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

En siste hilsen

En siste hilsen fra en generasjon som aldri får kjøre med Ringeriksbanen. Så gjenstår det å se om nye generasjoner kan spa den opp igjen.

Les mer i RingeriksAvisa

Marius Naume med 5.plass i NM-runden

09-08-2022 Sport Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Marius Naume med 5.plass i NM-runden

Etter en kjøretur på 100 mil og 14 timer kom teamet til Marius hjem fra NM runden i Mo I Rana.

Les mer i RingeriksAvisa