torsdag, 17 november 2022 12:55

Forsvaret med nytt radaranlegg på Ringerike

Skrevet av
De nye radarene skal utstyres med kuppel. Her ser vi det gamle anlegget på Eggemoen De nye radarene skal utstyres med kuppel. Her ser vi det gamle anlegget på Eggemoen Foto: Frank Tverran

Forsvaret skal investere åtte milliarder i åtte nye radaranlegg som skal bli Natos øyne i nord, ifølge Forsvarsmateriell.

Det forteller Gro Jære, direktør i Forsvarsmateriell (FMA) til Forsvarets forum.

Forsvarets forum skrev i 2019 at de nye radarene skal erstatte de eldste luftovervåkingsradarne i Norge.

– Store deler av dagens radarer nærmer seg raskt slutten av sin levetid og må fornyes for å møte fremtidens utfordringer, sa daværende forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H)

De åtte nye radaranleggene skal opprettholde Forsvarets evne til å overvåke norsk og nærliggende luftrom. Radarene skal stå ferdig innen 2030.

Fem radaranlegg skal etableres på nye steder, mens tre eksisterende radarstasjoner skal videreføres. Forsvarsmateriell skal sikre seg eiendom i Vardø i Finnmark, Vestvågøy i Nordland, Orkland og Namsos i Trøndelag, Vågsøy i Sogn og Fjordane, Ringerike, Os og Tolga i Hedmark og Bjerkreim og Eigersund i Rogaland.

– Plasseringen for radarene er valgt ut fra en vurdering av hvordan man med et begrenset antall radarer kan oppnå best mulig overvåking av luftrommet, ifølge FMA.

Forsvarsbygg opplyser at de allerede er i gang med å bygge vei til radaranleggene i Ringerike, Orkdal og Namsos. I Vardø er veibyggingen allerede ferdig.

Den første radaren skal være på plass på Gyrihaugen på Ringerike innen utgangen av 2025, og der er grunnarbeidene godt i gang i regi av Forsvarsbygg.

Sist redigert torsdag, 17 november 2022 14:21

Andre saker å lese

Listhaug refser regjeringens grønne milliardplaner

29-09-2023 Politikk NTB - avatar NTB

Listhaug refser regjeringens grønne milliardplaner

Frp-leder Sylvi Listhaug er sterkt kritisk til at regjeringen setter av 15 milliarder til grønn omstilling samtidig som folk sliter med å få endene til å møtes.

Les mer i RingeriksAvisa

Studie: Bodø/Glimt er Norges mest dominerende lag – på 35.-plass i verden

28-09-2023 Sport NTB - avatar NTB

Studie: Bodø/Glimt er Norges mest dominerende lag – på 35.-plass i verden

To norske lag er inne i topp 100 blant klubblagene som dominerer sine ligamotstandere mest ut fra fire nøkkelparametere, viser en ny studie.

Les mer i RingeriksAvisa

Nytt bakeri

27-09-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

CAKE HOUSE HØNEFOSS VERONIKA BALOGOVÁ er navnet på det nye kakebakeriet på Helgelandsmoen. Innehaver er Veronika Balogová.Formålet er salg av egenproduserte kaker og bakevarer, samt catering med salg av egenprodusert...

Les mer i RingeriksAvisa

Hovland fra pengeregn til spill om ære i Ryder Cup

27-09-2023 Sport NTB - avatar NTB

Hovland fra pengeregn til spill om ære i Ryder Cup

Pengene flommer på PGA-touren i golf. Men når Viktor Hovland spiller Ryder Cup, er det ikke en krone å hente.

Les mer i RingeriksAvisa