tirsdag, 21 mars 2023 12:38

Kirkens Bymisjon: Papirløse barn blir sviktet av Norge

Skrevet av
Papirløse barn lever med angst og får ikke nok helsehjelp eller skolegang, ifølge en ny rapport fra Kirkens Bymisjon. Papirløse barn lever med angst og får ikke nok helsehjelp eller skolegang, ifølge en ny rapport fra Kirkens Bymisjon. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen Meek / NTB.

Papirløse barn lever med angst og får ikke nok helsehjelp eller skolegang, ifølge en ny rapport fra Kirkens Bymisjon. De påpeker brudd på barnekonvensjonen.

– Nå må Norge ta sine internasjonale forpliktelser på alvor og gi disse barna tilgang til barnehageplass, videregående skole og forsvarlig helsehjelp, sier Janne Olise Raanes som er avdelingsdirektør i Kirkens Bymisjon.

I rapporten har Kirkens Bymisjon har spurt barna om hvordan det er å leve i en papirløs familie. Raanes forteller at barna lever under et enormt stress og frykter å bli sendt ut av landet.

– For første gang har disse barna fått fortelle hvordan det er å hver dag bli fratatt barnerettighetene sine, og det er hjerteskjærende å lese. Det bør også berøre denne regjeringen og dette Stortinget. Det er barn som lider nå, og hver dag blir de sviktet av staten Norge, sier avdelingsdirektøren.

Kirkens Bymisjon anbefaler en rekke tiltak, blant annet tilgang til barnehage og videregående skole og bedre helsehjelp. Det foreslås videre at det blir gjort noe med manglende kunnskap om rettigheter både blant hjelpeinstanser og papirløse selv.

Generelt må det offentlige hente inn mer kunnskap om disse barna, mener organisasjonen.

– Vi vet ikke engang hvor mange de er, og det er oppsiktsvekkende i seg selv. Nå er de usynlige i samfunnet. Vi må se dem, og vi må gi dem det de har krav på. For ingen barn må vise fram noe papir for å ha barnerettigheter. Det har de i kraft av å være barn, sier Raanes.

Andre saker å lese

Betongsaging i Jevnaker

07-06-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Elite Betongsaging AS er egistrert med adresse Musemyrveien 2 i Jevnaker kommune. Aksjekapitalen er kr 30.000. Formål: Betongsaging, kjerneboring, riving, splitting av fjell. Daglig leder og styreleder er Brian Strands Petersson. Med...

Les mer i RingeriksAvisa

Datatilsynet: Strømming av barneidrett kan i praksis bli umulig

06-06-2023 Nyheter NTB-Andreas Jakobsen og Stian Grythaugen - avatar NTB-Andreas Jakobsen og Stian Grythaugen

Datatilsynet: Strømming av barneidrett kan i praksis bli umulig

Datatilsynet mener strømming av barneidrett som hovedregel ikke kan gjennomføres lovlig etter personvernregelverket.

Les mer i RingeriksAvisa

Koronasertifikatet legges ned 30. juni

06-06-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

Koronasertifikatet legges ned 30. juni

Fra 30. juni fjernes EUs koronasertifikat fra Helse-Norge. Årsaken er at ordningen blir opphevet.

Les mer i RingeriksAvisa

Snekkertjenester i Hole

06-06-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Start Montering AS er et nytt firma registrert i Hole med en kapital på kr 30.000.

Les mer i RingeriksAvisa