mandag, 22 mai 2023 22:30

Hønefoss-elever kan få dispensasjon etter eksamenstrøbbel

Skrevet av
Mange elever måtte dra hjem uten å ha fått avlagt eksamen da det oppsto innloggingsproblemer på Utdanningsdirektoratets nettside. Mange elever måtte dra hjem uten å ha fått avlagt eksamen da det oppsto innloggingsproblemer på Utdanningsdirektoratets nettside. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Mange elever i Viken ble sendt hjem uten å få avlagt eksamen på grunn av dataproblemer mandag. Rektorer er oppgitte og frustrerte.

Fylkeskommunen vil søke om at eksamen annulleres for elevene som ikke fikk gjennomført eksamen. Hvor mange det gjelder, vet de fortsatt ikke.

– Vi jobber med å få oversikt over og kartlegge omfanget og vil i samarbeid med Utdanningsdirektoratet komme tilbake til hvordan dette skal løses til det beste for våre elever, skriver direktør for utdanning og kompetanse Jan Helge Atterås i Viken fylkeskommune i en pressemelding.

Søker annullering for elever som ble sendt hjem

Viken fylkeskommune ba først om at eksamen skulle avlyses for alle elevene, men fikk nei fra Utdanningsdirektoratet. Nå ser fylkeskommunen og direktoratet på løsninger for elevene som ble rammet av innloggingsproblemer.

Det oppsto problemer med Utdanningsdirektoratets nettsider i hele landet da eksamen skulle starte klokken 9.

I Viken fikk de fleste elevene logget inn mellom klokken 9.30 og 10.30, ifølge fylkeskommunen. Men det løste seg ikke for alle.

– Vi kan bekrefte at også noen elever i Viken ble sendt hjem uten å ha avlagt eksamen. Disse vil det bli søkt om annullering og dispensasjon for, opplyser fylkeskommunen.

– Grenser for hvor lenge man skal vente

Rektor ved Hønefoss videregående skole Torunn Mathisen sier til VG at bare en tredel av alle elevene hadde fått tilgang i 12-tiden. Hun besluttet å søke dispensasjon for elevene som ennå ikke hadde kommet inn på systemet.

– Det må være grense for hvor lenge man skal sitte og vente, sier hun.

Ringerike videregående skole bekrefter også at elever ikke fikk logget inn. Det samme gjør Lillestrøm videregående skole.

– Det er ganske skandaløst at det skjer. Jeg vil tro elevene som måtte sitte og vente en time, ble ganske stresset, sier rektor Øivind Sørlie til VG.

– Ba om eksamen på papir som backup-løsning

Ved Nadderud videregående skole i Bærum var det også forsinkelser, men alle elevene var i gang i 10.10-tiden. Assisterende rektor Kristin Tangen mener beredskapen har vært for dårlig. Hun påpeker at skolene ønsket å ha papireksemplarer tilgjengelig i tilfellet noe skulle gå galt.

– Vi fikk beskjed om at vi ikke skal skrive ut, men vi måtte til slutt begynne å skrive ut i dag, og jeg vet mange andre har skrevet ut. Hadde vi fått det i papir, ville alt dette vært unngått. Da kunne de begynt og logget seg inn når problemene var over, sier hun.

Kommer tilbake til klageprosessen

Det er ikke generell adgang til å klage på gjennomføring av skriftlig eksamen. Men man kan søke om annullering og dispensasjon på grunnlag av formelle feil ved gjennomføringen.

– Hvordan et potensielt stort antall klager skal håndteres, er noe vi må komme tilbake til når vi har fått oversikt over omfanget, heter det i pressemeldingen.

Andre saker å lese

Betongsaging i Jevnaker

07-06-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Elite Betongsaging AS er egistrert med adresse Musemyrveien 2 i Jevnaker kommune. Aksjekapitalen er kr 30.000. Formål: Betongsaging, kjerneboring, riving, splitting av fjell. Daglig leder og styreleder er Brian Strands Petersson. Med...

Les mer i RingeriksAvisa

Datatilsynet: Strømming av barneidrett kan i praksis bli umulig

06-06-2023 Nyheter NTB-Andreas Jakobsen og Stian Grythaugen - avatar NTB-Andreas Jakobsen og Stian Grythaugen

Datatilsynet: Strømming av barneidrett kan i praksis bli umulig

Datatilsynet mener strømming av barneidrett som hovedregel ikke kan gjennomføres lovlig etter personvernregelverket.

Les mer i RingeriksAvisa

Koronasertifikatet legges ned 30. juni

06-06-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

Koronasertifikatet legges ned 30. juni

Fra 30. juni fjernes EUs koronasertifikat fra Helse-Norge. Årsaken er at ordningen blir opphevet.

Les mer i RingeriksAvisa

Snekkertjenester i Hole

06-06-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Start Montering AS er et nytt firma registrert i Hole med en kapital på kr 30.000.

Les mer i RingeriksAvisa