fredag, 22 desember 2023 14:24

704 millioner kroner etter ekstremværet Hans utbetales i dag – Ringerike får stort beløp

Skrevet av
Deler av Hønefoss ble også oversvømt under flommen. Ringerike er blant kommunene som nå får utbetalt store beløp for å kompensere for skadene. Deler av Hønefoss ble også oversvømt under flommen. Ringerike er blant kommunene som nå får utbetalt store beløp for å kompensere for skadene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

22 kommuner får i dag første del av ekstrakompensasjonen i forbindelse med skadene etter ekstremværet Hans i august.

– Kommuner og fylkeskommuner skal ikke stå alene når store naturkatastrofer rammer. Regjeringen stiller opp og utbetaler allerede nå en betydelig kompensasjon for skadene ekstremværet førte til i august i år, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) i en pressemelding.

Det var i slutten av november at regjeringen sa at de ville gi kommuner og fylkeskommuner 1,7 milliarder kroner ekstra i kompensasjon i forbindelse med skadene etter Hans.

Ekstremværet rammet Sør-Norge fra 7. til 9. august i år.

Halvparten til Innlandet og Viken

Pengene skal gå til delvis kompensasjon for utgifter til håndtering av den akutte krisesituasjonen, opprydning og reparasjon av kommunal infrastruktur.

I dag utbetales 704 millioner av disse kronene, hvorav halvparten går til fylkeskommunene Innlandet og Viken og den andre halvparten går til 22 kommuner. Resten av midlene utbetales neste år.

Ål er kommunen som får mest i denne runden med en utbetaling på 55 millioner kroner. Flere hus og gårdsbruk i Ål ble tatt av jordskred under ekstremværet, og over 1000 mennesker måtte evakuere. Samtidig ble veier og bruer ødelagt av flom.

Kan søke om mer senere

Også kommuner som Ringerike, Gjøvik, Gausdal og Østre Toten får store beløp.

Kommunene og fylkeskommunene kan søke om mer penger senere. Det er også usikkerhet knyttet til kostnadsanslagene i noen av søknadene som gjør at departementet må ha mer tid på seg til å vurdere søknadene.

Andre saker å lese

Etterlyst ruskjørte på E16 i Hole - vill politijakt

06-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ved 4-tiden fredag morgen kom det melding fra en veiarbeider ved Norderhov om en bil som kjørte voldsomt forbi pågående veiarbeid.

Les mer i RingeriksAvisa

Høyre vil sikre desemberbarna plass i barnehage

06-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Høyre vil sikre desemberbarna plass i barnehage

I et direkte frieri til foreldrene til de 3500 barna som blir født i desember, vil Høyre gå inn for å utvide retten til barnehageplass.

Les mer i RingeriksAvisa

Hvordan utvikle smarte økonomiske strategier for hverdagen

05-09-2024 Nyheter Jan Erik Johansen - avatar Jan Erik Johansen

Hvordan utvikle smarte økonomiske strategier for hverdagen

Økonomisk planlegging er avgjørende for å sikre en stabil hverdag, spesielt i utfordrende tider. Å forstå de lokale forholdene kan bidra til å optimalisere din økonomiske strategi. Her er noen...

Les mer i RingeriksAvisa

Lederen i Oslo Ap ønsker gjenvalg på Stortinget

05-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Lederen i Oslo Ap ønsker gjenvalg på Stortinget

Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, ønsker en ny periode på Stortinget. Det kan bety at det blir en turbulent høst i Oslo Ap, skriver Dagsavisen.

Les mer i RingeriksAvisa