tirsdag, 31 mars 2020 08:32

Forskere i Trondheim har utviklet ny koronatest i rekordfart

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Sykehuset i Trøndelag, St. Olavs Hospital trenger ikke lenger å være bekymret for å gå tomme for testutstyr som kan påvise koronasmitte. De har laget sin egen test og kan være selvforsynte med flere hundre tester per dag. Sykehuset i Trøndelag, St. Olavs Hospital trenger ikke lenger å være bekymret for å gå tomme for testutstyr som kan påvise koronasmitte. De har laget sin egen test og kan være selvforsynte med flere hundre tester per dag. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Forskere ved NTNU og St. Olavs hospital har på under én uke utviklet en test som raskt og sikkert kan påvise koronasmitte.

Dermed behøver ikke sykehuset i Trøndelag lenger å være bekymret for å gå tomme for testutstyr som kan påvise koronasmitte, melder NRK.

– Dette bruker vi fra i dag av for å gi ut prøvesvar, sier fagdirektør ved St. Olavs hospital, Tom Christian Martinsen.

De har allerede prøvd ut testen i en uke på 96 koronasyke pasienter og fått bekreftet at den fungerer.

Professor ved medisinsk fakultet på NTNU, Magnar Bjørås, hadde ikke trodde de skulle klare det så kjapt, og berømmer de som har jobbet dag og natt.

Det er forskere ved NTNUs Institutt for klinisk og molekylær medisin og Institutt for kjemisk prosessteknologi som har utviklet metoden i samarbeid med St. Olavs hospital.

– Det som har vært problemet for diagnostikken, ikke bare i Trondheim, men i hele landet, er at det ikke har vært nok ekstraksjonskit for å isolere viruset og virusets arveanlegg, RNA. Leverandørene har gått tomme. Nå er vi jo bare i begynnelsen av pandemien, så om en lager sin egen testmetode er en ikke avhengig av de kommersielle aktørene, sier professor Magnar Bjørås ved Institutt for klinisk og molekylær medisin til Universitetsavisa.

NTB

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa