fredag, 09 februar 2024 10:54

Nes-elever til topps!

Skrevet av
Erik Heggerudstad og Linnea Berg representerer 6.trinn ved Nes skole Erik Heggerudstad og Linnea Berg representerer 6.trinn ved Nes skole Foto: Oddleiv Grinaker, lærer på Nes skole

Sjette trinn ved Nes skole i Ringerike er norgesmestere i gjenvinning! For tredje året på rad gikk de seirende ut av konkurransen om å samle inn mest metallemballasje.

I løpet av de tre ukene Aksjon Gjenvinning varte, greide elevene å samle inn 1,72 kilo metallemballasje hver.

Totalt har norske elever i år samlet inn hele 1613 kg. aluminium til gjenvinning. Det tilsvarer mengden aluminium som brukes for å produsere 160 sykler, og når dette resirkuleres sparer vi miljøet for hele 14 tonn CO2-utslipp.

– Dette gjør at vi bare øker forventningene og håper alle skoler i Norge ønsker delta på aksjonen som går av stabelen ved nytt skoleår, høsten 2024, sier Anne Eriksen, primus motor ved Forskerfabrikken.

De fire siste årene har skolebarn i Norge gjennom Aksjon Gjenvinning spart energi tilsvarende det årlige energiforbruk for 2000 Tesla Model Y.

Aksjon Gjenvinning har passert målstreken for fjerde år på rad, og aldri før har engasjementet og konkurransen vært større. Hele 872 påmeldte klasser fra hele landet deltok i år i aksjonen som stadig setter flere rekorder.

Bak aksjonen står Forskerfabrikken i spissen og sammen med samarbeidspartnerne Kavli, Norsk Metallgjenvinning og Hydro. Sammen har de utviklet et utdanningsopplegg hvor skolebarn lærer om kretsløpet til metall.

Målet med aksjonen er videre å samle og resirkulere brukt metallemballasje, og til slutt lage en kreativ løsning som kan implementeres i hjemmet, sier Anne Eriksen fra Forskerfabrikken.

Aksjonen som frontes av Dag Otto Lauritzen, har fått stor oppmerksomhet på skoler over hele landet de siste årene. Dette har gitt bærekraftige resultater.

Bærekraftig aksjon

Siden aksjonen så dagens lys i 2018 har over 102 000 elever deltatt, og til sammen har de samlet inn nærmere 300 000 kg metallemballasje. Dette tilsvarer ett årlig energiforbruk for 2000 Tesla model Y.

Videre vil resirkulering av denne mengde aluminium – sammenlignet med å lage nytt spart miljøet for 2500 tonn CO2 utslipp, noe som tilsvarer årlig utslipp til 1400 personbiler (bensin), som igjen tilsvarer fotavtrykket til 370 gjennomsnittsnordmenn pr. år.

Flere resirkulerer

– Det er kjempeimponerende det som aksjonen har bidratt til. Dette gir oss motivasjon til å fortsette å bidra til å bidra til å jobbe for at flere resirkulerer aluminiumstuben etter bruk, sier administrerende direktør i Kavli, Kristine Aasheim.

Hun legger til at Kavli i de senere år har hatt stort fokus på å bevisstgjøre forbruker og bransje på resirkulering av tube.

– Nå er vi kjempemotiverte til å fortsette arbeidet og få med enda flere i årets aksjon. Vi ser at dette både nytter og monner, sier en entusiastisk Aasheim.

Fakta om aksjonen:

Aksjon Gjenvinning har til hensikt å engasjere skoleelevene i gjenvinning, og over tre uker lærer elevene om resirkulering og kretsløp.

Sammen med aksjonsgeneral Dag Otto Lauritzen ønsker bedriftene sammen å engasjere og motivere så mye som mulig med en ekte sykkelentusiast på sidelinjen som heier.

Med ordtaket «Fra tube til sykkel» er målet å vise hvor mye aluminiums emballasje som skal til for å lage nye sykkeldeler.

Andre saker å lese

MORRIS HØNEFOSS SØKER ASSISTERENDE BUTIKKSJEF 70%

26-07-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

MORRIS HØNEFOSS SØKER ASSISTERENDE BUTIKKSJEF 70%

(Annonse) Morris er en norsk butikkjede med et stort utvalg av motevesker, kofferter, bager, sekker og tilbehør fra flere kjente merkevarer. Vår visjon er å tilby kundene kvalitetsprodukter til hyggelige...

Les mer i RingeriksAvisa

Tidligere NRK-profil Torkjell Berulfsen er død

25-07-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Tidligere NRK-profil Torkjell Berulfsen er død

Tidligere NRK-profil Torkjell Berulfsen er død, opplyser familien til NRK. Han ble 81 år gammel.

Les mer i RingeriksAvisa

Jakob Våthatt: Et tradisjonsrikt værmerke i Norge

25-07-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Jakob Våthatt: Et tradisjonsrikt værmerke i Norge

Nå peker stadig flere værmerker mot en flott periode med med sol og sommervær.

Les mer i RingeriksAvisa

Nedgang i tallet på vrakede biler

25-07-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Nedgang i tallet på vrakede biler

De siste fem årene har tallet på biler som vrakes, gått ned år for år. I fjor ble det vraket nær 27 prosent færre biler enn i 2018.

Les mer i RingeriksAvisa