fredag, 09 februar 2024 10:54

Nes-elever til topps!

Skrevet av
Erik Heggerudstad og Linnea Berg representerer 6.trinn ved Nes skole Erik Heggerudstad og Linnea Berg representerer 6.trinn ved Nes skole Foto: Oddleiv Grinaker, lærer på Nes skole

Sjette trinn ved Nes skole i Ringerike er norgesmestere i gjenvinning! For tredje året på rad gikk de seirende ut av konkurransen om å samle inn mest metallemballasje.

I løpet av de tre ukene Aksjon Gjenvinning varte, greide elevene å samle inn 1,72 kilo metallemballasje hver.

Totalt har norske elever i år samlet inn hele 1613 kg. aluminium til gjenvinning. Det tilsvarer mengden aluminium som brukes for å produsere 160 sykler, og når dette resirkuleres sparer vi miljøet for hele 14 tonn CO2-utslipp.

– Dette gjør at vi bare øker forventningene og håper alle skoler i Norge ønsker delta på aksjonen som går av stabelen ved nytt skoleår, høsten 2024, sier Anne Eriksen, primus motor ved Forskerfabrikken.

De fire siste årene har skolebarn i Norge gjennom Aksjon Gjenvinning spart energi tilsvarende det årlige energiforbruk for 2000 Tesla Model Y.

Aksjon Gjenvinning har passert målstreken for fjerde år på rad, og aldri før har engasjementet og konkurransen vært større. Hele 872 påmeldte klasser fra hele landet deltok i år i aksjonen som stadig setter flere rekorder.

Bak aksjonen står Forskerfabrikken i spissen og sammen med samarbeidspartnerne Kavli, Norsk Metallgjenvinning og Hydro. Sammen har de utviklet et utdanningsopplegg hvor skolebarn lærer om kretsløpet til metall.

Målet med aksjonen er videre å samle og resirkulere brukt metallemballasje, og til slutt lage en kreativ løsning som kan implementeres i hjemmet, sier Anne Eriksen fra Forskerfabrikken.

Aksjonen som frontes av Dag Otto Lauritzen, har fått stor oppmerksomhet på skoler over hele landet de siste årene. Dette har gitt bærekraftige resultater.

Bærekraftig aksjon

Siden aksjonen så dagens lys i 2018 har over 102 000 elever deltatt, og til sammen har de samlet inn nærmere 300 000 kg metallemballasje. Dette tilsvarer ett årlig energiforbruk for 2000 Tesla model Y.

Videre vil resirkulering av denne mengde aluminium – sammenlignet med å lage nytt spart miljøet for 2500 tonn CO2 utslipp, noe som tilsvarer årlig utslipp til 1400 personbiler (bensin), som igjen tilsvarer fotavtrykket til 370 gjennomsnittsnordmenn pr. år.

Flere resirkulerer

– Det er kjempeimponerende det som aksjonen har bidratt til. Dette gir oss motivasjon til å fortsette å bidra til å bidra til å jobbe for at flere resirkulerer aluminiumstuben etter bruk, sier administrerende direktør i Kavli, Kristine Aasheim.

Hun legger til at Kavli i de senere år har hatt stort fokus på å bevisstgjøre forbruker og bransje på resirkulering av tube.

– Nå er vi kjempemotiverte til å fortsette arbeidet og få med enda flere i årets aksjon. Vi ser at dette både nytter og monner, sier en entusiastisk Aasheim.

Fakta om aksjonen:

Aksjon Gjenvinning har til hensikt å engasjere skoleelevene i gjenvinning, og over tre uker lærer elevene om resirkulering og kretsløp.

Sammen med aksjonsgeneral Dag Otto Lauritzen ønsker bedriftene sammen å engasjere og motivere så mye som mulig med en ekte sykkelentusiast på sidelinjen som heier.

Med ordtaket «Fra tube til sykkel» er målet å vise hvor mye aluminiums emballasje som skal til for å lage nye sykkeldeler.

Andre saker å lese

Ruskjører tatt på Jevnaker

04-03-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Politiet stoppet søndag kveld et kjøretøy for kontroll. Fører, en mann i 40-årene, blåsete til over lovlig verdi på alkometeret. Han var også påvirket av andre rusmidler. Mannen hadde heller...

Les mer i RingeriksAvisa

Hemmelige, faste skyggeadvokater går ut i streik

04-03-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Hemmelige, faste skyggeadvokater går ut i streik

De hemmelige, faste skyggeadvokatene som påtar seg oppdrag for PST og Etterretningstjenesten, legger mandag ned arbeidet.

Les mer i RingeriksAvisa

Ishockey eliteseriekvalik menn søndag

03-03-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Kvalifisering til eliteserien ishockey menn søndag, innledende runde (best av 5):

Les mer i RingeriksAvisa

Mann slått i hodet med flaske i Hønefoss

03-03-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En mann i 20-årene ble hentet av sykebil etter at han ble slått i hodet med en flaske på en fest i Hønefoss.

Les mer i RingeriksAvisa