tirsdag, 18 juni 2019 09:03

Norske, men...

Skrevet av
Dårlig sødme Dårlig sødme Foto: Frank Tverran

Nå er norske jordbær i butikkene. Til ca 50 kroner kurven. Men smaken er så som så.

På grunn av mye grått og kjølig vær, uteblir den søte gode smaken. Derfor minner disse første jordbærene om de samme som vi får fra utlandet til en langt lavere pris.

Vi anbefaler alle jordbærelskere om å vente til den sødmen som særpreger norske jordbær kommer. "Broiler-bærene" er ikke verd noen oppmerksomhet. Jordbærene vi kjøpte, var fra Bama-gruppen, men var ikke merket med hva slags sort jordbær det var i kurven.

De mest vanlige jordbærsortene:

Korona er utviklet i Holland og har lenge vært den viktigste sorten hos oss. Bærene modner middels tidlig. De er store med meget fin og aromatisk smak. Bærene er lite faste og har svak overflate. De må derfor behandles forsiktig. Når Korona er nyhøstet er det et nydelig spisebær.

Polka er en hollandsk sort som modner noe senere enn Korona. Bærene er middels store, faste og syrlige og gode som spisebær.

Sonata er en ny sort som begynner å komme på markedet. Den er stor og fin, nydelig rødfarge og god søt smak. Sonata har bra holdbarhet.

Honeoye er en eldre amerikansk sort. En tidligsort som gir store, mørke bær. Bærene er nokså syrlige, men godt modne bær smaker bra. For tidlig høstede bær er svært syrlige.

Frida er den nyeste norske sorten som er tatt i bruk av jordbærdyrkerne. Den modner middels tidlig, og gir meget store bær. Bærene har en flott rødfarge, syrlige, litt faste og smaker meget godt. Sorten passer først og fremst som spisebær.

Florence er en engelsk sort som har blitt tatt i bruk de siste årene. Bærene modner meget sent, og kan utvide sesongen en til to uker. Bærene er faste og litt lyse på fargen. Smaken er bra, og sorten har blitt godt mottatt av forbrukerne.

(Kilde: Bioforsk/frukt.no)