tirsdag, 16 juli 2019 13:18

En "ikke-sak"?

Skrevet av
Ringerike tingrett Ringerike tingrett Illustrasjonsfoto: Frank Tverran

Hver fredag stikker jeg innom tinghuset i Hønefoss for å hente den siste ukas dommer. Det er ikke alle sakene jeg velger å skrive om. Hvorfor ikke?

Jeg blir kanskje litt blasert etter hvert. Hva er en nyhet, liksom? En bunke med promilledommer hvor sjåføren hadde minimal promille? Eller en narkoman som sliter og roter seg inn i nye problemer for å løse det første?

Jeg vil gjerne at du som leser skal vite at det finnes ganske mange i vårt område som sliter. Som et eksempel på det, har jeg tatt fram en av de siste dommene fra Ringerike tingrett.

Det var en mann på 33 år som i juli i år satt på tiltalebenken. Han er arbeidsledig, er gift og har to barn.

I februar i 2018 ble han tatt med 3,3 gram hasj og 1 gram amfetamin. Måneden etter ble han tatt med ca 13 gram hasj. I februar hadde han også kjørt bil påvirket av diverse narkotiske stoffer, bl. annet amfetamin og THC. Og i august samme år ble han igjen tatt for å kjøre i ruset tilstand. Som om ikke det var nok, kjørte han også uten førerkort.

Dermed skulle han nå dømmes for hele fire forhold:
- for ulovlig å ha oppbevart narkotika
- for å ha kjørt bil i påvirket tilstand
- for å ha kjørt uten gyldig førerkort
- for ulovlig å a brukt narkotika

Mannen i denne saken er er tidligere domfelt og bøtelagt flere ganger. Retten vurderer saken slik at mannen må straffes for to ganger å ha kjørt bil i ruset tilstand. De andre forholdene ville normalt bare ha ført til bøter, men nå vil de virke i skjerpende retning i forhold til straffeutmålingen.

I denne saken ble starffen utmålt til 30 dager. Men så var det gamle synder, da. I mai i år var han dømt ved en annen tingrett til 120 dagers fengsel for flere overtredelser.

Dermed må mannen sitte inne i 5 måneder.