mandag, 11 september 2023 08:23

Grått og vått vær kan være bra for valgdeltakelsen

Skrevet av
Det er meldt både grått og vått være de fleste steder i landet på valgdagen. Det kan være godt nytt for valgdeltakelsen, ofølge forskere. Det er meldt både grått og vått være de fleste steder i landet på valgdagen. Det kan være godt nytt for valgdeltakelsen, ofølge forskere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ved årets kommune- og fylkestingsvalg er det meldt grått og vått vær i store deler av landet. Det kan love godt for valgoppslutningen, ifølge forskere.

Søndag var det over 4,3 millioner mennesker i Norge som ikke hadde avgitt sin stemme i årets kommune- og fylkestingsvalg. På selve valgdagen er det meldt grått vær over store deler av landet, noe som kan ha noe å si for valgdeltakelsen, skal vi tro forskere.

– Vi ser at folk velger å gjøre borgerplikten når det er litt grått i lufta, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til NRK.

Blir været blir for fint, går det motsatt vei – og det er liten forskjell mellom landsdelene.

Professor i samfunnsøkonomi Jo Thori Lind har forsket på vær og valg, og han har blant annet sett på norske kommunevalg tilbake til 70-tallet og fram til 2015. Han har gjort funn som tyder på at flest Høyre-velgere tar turen til valgurnene når paraplyen går opp. Ifølge Lind tjener Arbeiderpartiet og venstresiden på oppholdsvær.

– En forklaring kan være at venstresiden i større grad holder seg hjemme når det regner, mens høyresiden i større grad har bedre ting å gjøre om det er fint vær, sier Lind.

For Sør-Norge har Meteorologisk institutt sendt ut farevarsel for styrtregn fram til 13. Dette gjelder for store deler av Vestlandet sør for Stad og deler av Agder. I tillegg er det sendt ut farevarsel om lyn fram til 14 i store deler av Hordaland, Rogaland, Agder og Telemark. Ellers er det stort sett grått og vått over hele landet.

Andre saker å lese

Norge vil forby søskenbarnekteskap

30-09-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

Norge vil forby søskenbarnekteskap

Regjeringen har sendt ut forslag til ny ekteskapslov. Den foreslår blant annet å gjøre ekteskap mellom søskenbarn forbudt.

Les mer i RingeriksAvisa

Listhaug refser regjeringens grønne milliardplaner

29-09-2023 Politikk NTB - avatar NTB

Listhaug refser regjeringens grønne milliardplaner

Frp-leder Sylvi Listhaug er sterkt kritisk til at regjeringen setter av 15 milliarder til grønn omstilling samtidig som folk sliter med å få endene til å møtes.

Les mer i RingeriksAvisa

Studie: Bodø/Glimt er Norges mest dominerende lag – på 35.-plass i verden

28-09-2023 Sport NTB - avatar NTB

Studie: Bodø/Glimt er Norges mest dominerende lag – på 35.-plass i verden

To norske lag er inne i topp 100 blant klubblagene som dominerer sine ligamotstandere mest ut fra fire nøkkelparametere, viser en ny studie.

Les mer i RingeriksAvisa

Nytt bakeri

27-09-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

CAKE HOUSE HØNEFOSS VERONIKA BALOGOVÁ er navnet på det nye kakebakeriet på Helgelandsmoen. Innehaver er Veronika Balogová.Formålet er salg av egenproduserte kaker og bakevarer, samt catering med salg av egenprodusert...

Les mer i RingeriksAvisa