mandag, 11 september 2023 08:23

Grått og vått vær kan være bra for valgdeltakelsen

Skrevet av
Det er meldt både grått og vått være de fleste steder i landet på valgdagen. Det kan være godt nytt for valgdeltakelsen, ofølge forskere. Det er meldt både grått og vått være de fleste steder i landet på valgdagen. Det kan være godt nytt for valgdeltakelsen, ofølge forskere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ved årets kommune- og fylkestingsvalg er det meldt grått og vått vær i store deler av landet. Det kan love godt for valgoppslutningen, ifølge forskere.

Søndag var det over 4,3 millioner mennesker i Norge som ikke hadde avgitt sin stemme i årets kommune- og fylkestingsvalg. På selve valgdagen er det meldt grått vær over store deler av landet, noe som kan ha noe å si for valgdeltakelsen, skal vi tro forskere.

– Vi ser at folk velger å gjøre borgerplikten når det er litt grått i lufta, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til NRK.

Blir været blir for fint, går det motsatt vei – og det er liten forskjell mellom landsdelene.

Professor i samfunnsøkonomi Jo Thori Lind har forsket på vær og valg, og han har blant annet sett på norske kommunevalg tilbake til 70-tallet og fram til 2015. Han har gjort funn som tyder på at flest Høyre-velgere tar turen til valgurnene når paraplyen går opp. Ifølge Lind tjener Arbeiderpartiet og venstresiden på oppholdsvær.

– En forklaring kan være at venstresiden i større grad holder seg hjemme når det regner, mens høyresiden i større grad har bedre ting å gjøre om det er fint vær, sier Lind.

For Sør-Norge har Meteorologisk institutt sendt ut farevarsel for styrtregn fram til 13. Dette gjelder for store deler av Vestlandet sør for Stad og deler av Agder. I tillegg er det sendt ut farevarsel om lyn fram til 14 i store deler av Hordaland, Rogaland, Agder og Telemark. Ellers er det stort sett grått og vått over hele landet.

Andre saker å lese

Jakob Våthatt: Et tradisjonsrikt værmerke i Norge

25-07-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Jakob Våthatt: Et tradisjonsrikt værmerke i Norge

Nå peker stadig flere værmerker mot en flott periode med med sol og sommervær.

Les mer i RingeriksAvisa

Nedgang i tallet på vrakede biler

25-07-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Nedgang i tallet på vrakede biler

De siste fem årene har tallet på biler som vrakes, gått ned år for år. I fjor ble det vraket nær 27 prosent færre biler enn i 2018.

Les mer i RingeriksAvisa

TorsdagsQuiz

25-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her er dagens spørsmål. Svaren finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Bil påkjørt av tog i Sarpsborg

24-07-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bil påkjørt av tog i Sarpsborg

En bil er påkjørt av et tog i Sarpsborg, opplyser politiet. Nødetatene er på vei.

Les mer i RingeriksAvisa