mandag, 01 april 2019 22:25

Restaurant Fønix snart klar

Skrevet av
Restaurant Fønix snart klar Fotomontasje: Frank Tverran

Mange lurer på hvorfor det har tatt så lang tid å bygge om lokalene etter Nordea på Søndre torg.

Ekstra mye arbeid

I underetasjen har det vært fjerning av uisolerte gulv, utskiftning av masser og rehabilitering av bunnledning. Kjellerveggene, kjellergulvene og bunnledningene var i en særdeles dårlig forfatning på grunn av fuktighet og store sopp- og muggdannelser. I første etasje ble det fjernet 7 lag med golvbelegg og fliser. Forholdet var så alvorlig at det ikke var mulig å starte prosjekteringen før disse forholdene var avdekket og synligjort.

Nytt inngangsparti

Den gamle hovedinngangen mot Søndre torg vil nå komme tilbake. Dette var bankens hovedinngang fram til 1980-tallet. På siden mot Thoresen-gården blir det enda en inngang. Her blir det både heis og trapp ned til baren i kjelleren. Denne døren skal også benyttes til varelevering.

To uteserveringer

Virksomheten har leid uteareal av kommunen i en lengde av ca 25 meter mot torget og en liten bit mot Storgata. Uteserveringen langs fasaden vil utgøre ca 60m2. Det blir også en uteservering i bakgården. Arealet her blir på nærmere 150m2. Over uteplassen blir det et glasstak og midt på plassen en rund fontene. En oase midt i byen som skal beplantes med mye grønt.

Historisk sus

"Restauranthuset" har som målsetting å etablere et førsteklasses spisested i Hønefoss.
Utgangspunktet er å ta opp historisike referanser fra perioden 1880 til 1930 da Hønefoss var et av de viktigere utfartssteder på Østlandet, både for nordmenn, men ikke minst også for velstående utlendinger, kongelige og industrialismens gründere.
Til å hjelpe seg med å finne riktig tidskoloritt, har man benyttet Ringerikes Museum og Thomas Klevjer. Sistnevnte vil også bidra kunstnerisk med egne malerier.

Wiener-café

Restauranten, av tiltakshaver også kalt chambre séparée, ligger i første etasje der banken sist hadde sin ekspedisjon. Lokalet har et stort vindu ut mot Storgaten. Mot Søndre torg vil det være kafé på dagtid og restaurant på kvelden. Om kaféen sier tiltakshaver:
Dette høyloftede rommet ønsker vi å gi opplevelsesmessige konnotasjoner til Wiener-caféer, men med klare og tydelige lokale referanser.

Bar i hvelvet

Nede i kjelleren er baren plassert i bankens gamle hvelv. Baren vil ha en egen inngang og kan fungere uavhengig av den øvrige driften. Her er det også et dansegulv.

Omakase i andre etasje

Omakaseavdelingen i andre etasje er tiltenkt som showroom og til mindre, lukkede selskaper. Her vil det bli arrangert mat- og vintesting, utprøving av menyer med gjester tilstede, styre/møterom og muligheter for take-away. Interiøret skal bli svært fargerikt med klare preferanser til 1920.

Plantegningene under er utført av SG Arkitektur og er en del av saksdokumentene i Ringerike kommune og Buskerud fylkeskommune:

Underetasje

kjeller

 

1. etasje

1 etage

2. etasje

2 etage

Sist redigert mandag, 01 april 2019 22:47