torsdag, 06 februar 2020 07:58

Rakner det for Bjarne Minde?

Skrevet av
Andre etasje er nesten ferdig, men her i første etasje er alt forlatt og uferdig Andre etasje er nesten ferdig, men her i første etasje er alt forlatt og uferdig Foto: Frank Tverran

D & R Byggtjenester AS er det foretaket som har stått for utførelsen av arbeidene i Storgata 2 i Hønefoss. Etter at daglig leder Mats Dyrnes trakk seg fra stillingen den 22. august i fjor, har det ikke blitt registrert noen ny daglig leder i Brønnøysund. I følge Brønnøysundregisterne fratrådte Dyrnes også som styremedlem samme dag.

storgata2 baksiden

På utearealet i bakgården skulle det etter planene ha vært uteservering med et springvann i midten. Området har sett slik ut i månedsvis (Foto: Frank Tverran)

Etter det RingeriksAvisa erfarer, skylder selskapet mange penger som bl.a. skulle ha vært lønn til de ansatte polakkene. Bjarne Minde sitter nå som enestyre i selskapet og hans holdingselskap Minde & Minde AS eier 100% av aksjene.

D & R Byggtjenester AS ble registrert høsten 2017, da under navnet Akers Byggtjenester AS. Aksjekapitalen var kr 30.000,- Den 6.2.2018 byttet selskapet navn til D & R Byggtjenester AS. Samtidig gikk Mats Dyrnes inn som daglig leder og styremedlem. I 2017 var det ikke bokført nevneverdig aktivitet i selskapet, man brukte opp aksjekaptalen og endte med et underskudd på kr 4.000,-

I 2018 hadde selskapet driftsinntekter på 1.145.000 - penger som i hovedsak ble flyttet fra et annet foretak i det samme konsernet. Lønnskostnadene var på beskjedne kr 1.693.000. Mateusz Deutsch, Piotr Wojciechowski, Jaroslaw Deszcz og Bartosz Glowacki, alle er Polske enkeltmannsforetak og disse har derfor fakturert for arbeid de har utført og kommer ikke som lønnsutgift.

Arbeidstilsynet ikke fornøyd

Den 12.6.2018 fikk D & R Byggtjenester AS besøk fra Arbeidstilsynet. Den 28.8.18 fikk foretaket varsel om tvangsmulkt fordi de ikke hadde overholdt fristene til å utbedre flere forhold. En siste frist blir gitt til 2. september. Etter den datoen ville det påløpe kr 1.000 pr. virkedag for hver av de to forholdene som gjaldt manglende tilknytning til bedriftshelsetjenese og fordi ingen av de 5 arbeidstakerne hadde HMS-kort. Daglig leder hadde heller ikke HMS-kort.

Den 1. september fikk Arbeidstilsynet svar. Alt ble ordnet og en del av problemet forsvant fordi man gikk over i en "planleggingsfase" og ikke hadde arbeidere på stedet lenger.

2018 gikk med et dundrende underskudd på kr 775.000 og ved årsslutt var det oppført en kortsiktig gjeld på kr 3.058.000,-.

Skylder penger

RingeriksAvisa har snakket med flere foretak som ikke har fått oppgjør for arbeider/leveranser som har vært utført i Storgata 2. Det er firmaet Lloyds Invest AS som i følge en forhåndsmelding til Arbeidstilsynet 25.6.2018 har vært byggherre.

Status

Status pr i dag er 3 etasjer med liten eller ingen aktiviteter. Den formelle eieren av gården er, og har hele tiden vært, brødrene Per og Lars Aasens selskap Lloyds Invest AS. På grunn av leiekontrakten (med Cold Clean Ocean AS) ser det hele nå ut til å ende opp som advokatmat før Aasen igjen kan bli herre i eget hus.

Siste krampe?

Etter et mislykket forsøk gjennom North Security AS på å få inn kapital via obligasjonslån, gjorde Minde et siste forsøk på å redde stumpene da han henvendte seg til svenske investorer. Minde hadde ikke bare sikret avtale om kjøp av Storgata 2, men også Storgata 1 rett over gaten. Planen til Minde var nå å selge prosjektet i Storgata 1 og benytte overskuddet til å kjøpe Storgata 2. Men den svenske investoren trakk seg i siste øyeblikk. Dermed sprakk også Mindes muligheter til å stille konserngaranti for kjøp av Storgata 2.

- Alltid noen utfordringer

Hele teksten ovenfor ble sendt Bjarne Minde for en kommentar. Han sier at han blant annet finner teksten smakløs og at den mangler fakta. Videre at den som andre artikler vi har skrevet er "feilaktige og negative overfor byens borgere".

- Per (Per Aasen, red.anm.) og jeg har faktisk et samarbeidsprosjekt i Storgata 2. Fakta; jfr. leiekontraktens § 6, pkt. 3;

«Leietaker og utleier samarbeider om utforming av endringene. Dog er det utleiers formelle ansvar og søke Ringerike Kommune om nødvendige endringer som er søknad pliktige.»

- I alle samarbeid er det som regel alltid noen utfordringer, og det er det ikke mangel på i vårt heller, avslutter Bjarne Minde.

NB: Vi har foretatt mindre korrigeringer/rettelser etter Mindes henvendelse.

minde konsernmodell
Konsernet til Bjarne Minde. Beløpene er angitt i hele tusen. Driftsresultatene er understreket med rødt (Kilde: Proff.no)

Sist redigert torsdag, 06 februar 2020 10:53

Andre saker å lese

Listhaug refser regjeringens grønne milliardplaner

29-09-2023 Politikk NTB - avatar NTB

Listhaug refser regjeringens grønne milliardplaner

Frp-leder Sylvi Listhaug er sterkt kritisk til at regjeringen setter av 15 milliarder til grønn omstilling samtidig som folk sliter med å få endene til å møtes.

Les mer i RingeriksAvisa

Studie: Bodø/Glimt er Norges mest dominerende lag – på 35.-plass i verden

28-09-2023 Sport NTB - avatar NTB

Studie: Bodø/Glimt er Norges mest dominerende lag – på 35.-plass i verden

To norske lag er inne i topp 100 blant klubblagene som dominerer sine ligamotstandere mest ut fra fire nøkkelparametere, viser en ny studie.

Les mer i RingeriksAvisa

Nytt bakeri

27-09-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

CAKE HOUSE HØNEFOSS VERONIKA BALOGOVÁ er navnet på det nye kakebakeriet på Helgelandsmoen. Innehaver er Veronika Balogová.Formålet er salg av egenproduserte kaker og bakevarer, samt catering med salg av egenprodusert...

Les mer i RingeriksAvisa

Hovland fra pengeregn til spill om ære i Ryder Cup

27-09-2023 Sport NTB - avatar NTB

Hovland fra pengeregn til spill om ære i Ryder Cup

Pengene flommer på PGA-touren i golf. Men når Viktor Hovland spiller Ryder Cup, er det ikke en krone å hente.

Les mer i RingeriksAvisa